Erol Avdović: Vrijeme je za promjenu američke politike prema BiH

4
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Vrijeme je za promjenu američke politike prema BiH
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, uputio je pismo novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću, u kojem je uputio najbolje želje povodom obilježavanja Dana državnosti naše zemlje.

Čestitku je, pak, odbila Željka Cvijanović (...), a Milorad Dodik ju je nazvao - provokacijom.

Ove poteze komentirao je Erol Avdović, novinarski veteran i dugogodišnji izvještač iz New Yorka. Kako je poručio:

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću

Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću

"Hvala predsjedniku Bidenu na čestitki upućenoj za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. No, politička realnost u BiH sastoji se i u tome da je Željka Cvijanović, novoizabrana članica državnog Predsjedništva odbila Vašu čestitku, iako je prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezna uvažavati ovaj praznik - 25. novembar. Očito je da američka višegodišnja i nažalost u mnogo čemu - bezuspješna politika "appeasmenta" (umirivanja) i Milorada Dodika - ne daje očekivane rezultate. I, zato se nalaže ili, čak zahtjeva promjene američke politike prema BiH."

Avdović smatra da samo "američka politika podrške punoj demokratiji i jednakim pravima za sve ljude na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, u kojoj se svi državljani BiH mogu kandidovati za sve političke funkcije i za koje mogu glasati svi stanovnici koji imaju pravo glasa je u redu - OK. Bez diskriminacije".

"Krucijalna je uloga SAD podršci pune legalne neovisnosti bh. sudova, od onih lokalnih do Ustavnog suda BiH, koji trebaju štititi ljudska prava svih stanovnika Bosne i Hercegovine bez obzira ko su i šta su oni nacionalno ili drugčije i, bez utjecaja politike na njiovo odlučivanje. To je kompas i putokaz.

Željka Cvijanović odbila čestitku američkog predsjednika za Dan državnosti BiH

Željka Cvijanović odbila čestitku američkog predsjednika za Dan državnosti BiH

Demokratska prosvjetljenja su korisna posebno kad dolaze s pravog mjesta. Sasvim je opravdana primjedba Američke ambasade u BiH da je bosanskohecegovačka diplomatija trebala glasati za rezoluciju UN-a koja osuđuje masovno i neprihvatljivo kršenje ljudskih prava u Iranu. To treba uvažiti", dodaje on, te zaključuje:

"Službeno Sarajevo treba pratiti načela EU kada se u UN-u osuđuju i kršenja ljudskih prava, na primjer - Palestinaca, ili masovno kršenje prava bilo kojih ljudi, bilo gdje na svijetu. Uključujući i ljudska prava svih građana Bosne i Hercegovine. Poštivati EU Konvenciju o ljudskim pravima je uvjet bez koga se ne može.

Trebamo to raditi principijelno i bez trunke politikanstva, ili u znak popustljivosti (opet pominjem politiku umirivanja - "appeasmenta"). Povijest nas uči da je svaka takva, u biti politika duplih standarda donosila još više problema prema onima na koje je aplicirana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije