Ambasador BiH u Vijeću Europe: Neće biti rata, platila smo cijenu prije 30 godina

7
Radiosarajevo.ba
Ambasador BiH u Vijeću Europe: Neće biti rata, platila smo cijenu prije 30 godina
Foto: FTV / Ivan Orlić gost na FTV

"Na tuđoj nesreći ne treba ništa da se nama pospiješi. Na tuđoj nesreći mi ne treba da budemo primljeni nigdje".

To je u emisiji Plenum na FTV istakao dr. sc. Ivan Orlić, ambasador BiH u Vijeću Europe, kod urednoice Ene Ameti.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

"Mi smo platili svoju cijenu prije 30 godina - 100.000 mrtvih, 200.000 ranjenih. Za što? Što se tiče izjava američkog državnog sekretara Blinkena i diplomata SAD-a jasno je da je BiH sigurnosno interesantna. Ona je sigurnosno interesantna prije svega na Zapadnom Balkanu zato štoje ona jedna vrsta Zapadnog Balkana u malom ili kako smo prije govorili Jugoslavija u malom.

Dakle ima u sebi ugrađenu jednu entropiju koja se zove različitost. Ta entropija koju smo u mladosti doživljavali kao bogatstvo, u vrijeme našeg nesretnog rata pretvorena je u prokletstvo. I mi nikako da se naučimo, niti dan danas, da je naša različitost u BiH bogatstvo. Mi nikako da se naučimo na to da mi jesmo jedno pluralističko društvo i pluralna država. Bolje bi bilo da to primimo k znanju, da prestanemo da se svak busa u svoja prsa kontra drugoga i da imamo više sluha za dijalog jedan sa drugim", kazao je Orlić.

Navodi da brigu o sigurnosti u BiH, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, vodi NATO.

"I snage EUFOR-a koje su raspoređene ovih dana su izraz takvog rješenja u Dejtonsko-Pariškom mirovnom sporazumu. Taj Dejtonski sporazum koji se često optužuje i napada, jednim dijelom s pravom, drugim nekritički, ima vrlo dobrih odrednica. Jedna od njih je da NATO vodi računa o sigurnosti okolo naše zemlje. Ja ne vjerujem da smo mi nešto izvan BiH ugroženi. Ako jesmo ugroženi, onda je to iznutra.

Ali svakako ne u ratnom smislu. Rata u BiH neće biti. Ovdje postoji dovoljna masa razumnih i normalnih ljudi na svim mogućim stranama, u svim mogućim političkim strankama da rata ovdje ne bude. I građanima to treba jasno reći. Ali to ne znači da će verbalni rat na raznim frontovima da stane. On će čak biti pojačavan, a to je pogubno", naglasio je dr. sc. Ivan Orlić, ambasador BiH u Vijeću Europe.

Kompletan intervju pogledajte na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije