Ambasador BiH u Rusiji otkrio nove detalje o aferi "Ikona" i kada će biti vraćena

0
Radiosarajevo.ba
Ambasador BiH u Rusiji otkrio nove detalje o aferi "Ikona" i kada će biti vraćena
Foto: Bl-portal / Ikona

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu bit će u narednim danima vraćena u našu zemlju.

Ikona je, podsjetimo, predata Ambasadi BiH u Moskvi.

"Poklon ikona se putem ambasade vraća poklonodavcu da se izvrše potrebne provjere. Mi dalje nemamo šta komentarisati. Nadam se da me razumijete. Samo radimo svoj posao. Niti smo je nabavljali niti smo ovlašteni procjenitelji. Biće diplomatskim kanalima vraćena ovih dana", kazao je Željko Samardžija, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji, piše N1.

Ranije je Ambasada Ukrajine u BiH uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom da se Kijevu vrati ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu.

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, koja je zatražila dodatne informacije o ovom slučaju, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet kako bi se razjasnilo kako je ikona iz Luganska, stara 300 godina, dospjela u BiH i završila u posjedu bh. zvaničnika.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije saopćivši da će ikona biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola, razjasnilo njeno porijeklo.

Ikonu, za koju se sumnja da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine, Lavrovu je prilikom posjete našoj zemlji 14. decembra poklonio Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Sedam dana nakon skandala oglasili su se iz Dodikovog kabineta navoeći da ikona Svetog Nikole, koju je Dodik poklonio Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije