Ambasada Turske: Pitanje o kojem se raspravlja je čisto pravno pitanje

Fena
Ambasada Turske: Pitanje o kojem se raspravlja je čisto pravno pitanje
Ambasada Turske u BiH saopćila je, u vezi sa zajedničkom izjavom ambasadora Vijeća za implementaciju mira (PIC), da je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pravno pitanje.

"Pitanje o kojem se raspravlja je čisto pravno pitanje. Radi se o izboru u vezi s upotrebom zakonskog prava koje daje Međunarodni sud pravde o predmetu koji je u punoj nadležnosti tog suda", navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da to nije političko pitanje, te da Upravni odbor PIC-a ne može utjecati na pitanje o kojem se raspravlja.

"Zato je ambasador Turske odlučio da ne podrži paragraf izjave ambasadora Upravnog odbora PIC-a koja je usvojena 23. februara", saopćeno je iz Ambasade Republike Turske.

Na vanrednoj trosatnoj sjednici PIC-a koja je održana danas u Sarajevu članice tog tijela donijele su zajedničku izjavu u kojoj je izražena zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini, potvrdio je novinarima ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov koji je i tražio ovu sjednicu zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

"Svaki od nas želio bi vidjeti ovu izjavu drugačije, ali zajednička izjava je bolja od nekih nacionalnih stavova. Ovakva situacija u zemlji mogla bi utjecati na djelovanje institucija vlasti. Smatramo da ne bi trebalo biti jednostranih odluka", pojasnio je Ivancov.

Zaključak sjednice je, po riječima ruskog ambasadora, da se djeluje na temeljima dijaloga i kompromisa, no potvrdio je da su predstavnici Republike Turske izdvojili svoje mišljenje iz jednog paragrafa zajedničke izjave.

"Takvo mišljenje iznijeli su na paragraf koji se odnosi na zabrinost trenutnim stanjem u državi i donošenje jednostranih odluka2, istakao je Ivancov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije