Ruski ambasador: Zabrinuti smo za situaciju u BiH

Radiosarajevo.ba
Ruski ambasador: Zabrinuti smo za situaciju u BiH
Vanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) održana je danas u Sarajevu, a zakazana je na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova.

Tema sjednice bila je novonastala situacija u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

U zgradi Ureda visokog predstavnika (OHR) bili su prisutni neki od ambasadora država članica PIC-a, među kojima su ambasadori Velike Britanije Edward Ferguson, Ruske Federacije Petar Ivancov, SAD-a Maureen Cormack i Francuske Claire Bodonyi.

Na sastanku svi ambasadori su potpisali zajedničku izjavu, čiji detalji će biti poznati nakon objave, a kojom su izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije u našoj državi.

 "Mi smo dugo razgovarali. Reći ću vam da postoji naša zabrinutost o tekućem stanju u Bosni i Hercegovini i potaknuti tim da bi to stanje moglo negativno djelovati na rad institucija države, mi smo pozvali da ne bude jednostranih odluka. Potrebno je djelovati na osnovu kompromisa i dijaloga. Turski ambasador suzdržao se od jednog paragrafa ove izjave, tačnije od onog u kojem se govori o zabrinutosti tekućim stanjem u državi i o tome da su loše jednostrane odluke u BiH", kazao je Petar Ivancov, inicijator ovog sastanka.

Podsjećamo, agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić danas je u Haagu predao zahtjev za reviziju te presude, a takvoj odluci snažno su se usprotivili predstavnici političkih partija iz Republike Srpske koji već danima naglašavaju da za podnošenje tog zahtjeva nema saglasnosti unutar BiH.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija (OUN).

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine kojom je utvrđeno da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.

Ostavljen je desetogodišnji rok za podnošenje eventualnog zahtjeva za reviziju presude iz 2007. godine ukoliko se pronađu novi dokazi koji u trenutku donošenja presude nisu mogli biti poznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije