Ambasada SAD u BiH o pismu Schmidta državnim parlamentarcima

3
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH o pismu Schmidta državnim parlamentarcima
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je visoki predstavnik u našoj državi Christian Schmidt pozvao državne parlamentarce da usvoje 'svoj' zakon o zabrani negiranja genocida i da će on nakon toga povući onaj koji je nametnu Valentin Inzko.

Ambasada SAD pozvala je Parlament Bosne i Hercegovine da ispuni ovaj zahtjev visokog predstavnika.

"Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da poslušaju poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Europskoj uniji i pomirenja", poručeno je iz Ambasade SAD.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Naglasili su kako SAD "snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koje se tiču bh. građana".

"Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako će uspostavljanje institutcionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde osigurati da sve žrtve dobiju poštivanje koje zaslužuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije