Ambasada SAD u BiH o izjavama Viktora Orbana

10
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH o izjavama Viktora Orbana
Foto: Arhiv / Ambasada SAD i Viktor Orban

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu odbacuje bilo čiju retoriku, unutar Bosne i Hercegovine ili van nje, koja za cilj ima podsticanje podjela i rast tenzija, kazali su iz Ambasade SAD.

"Uvredljivim stereotipima nema mjesta u političkom govoru. Riječi sa sobom nose posljedice, a ovakva retorika samo doprinosi povećanju tenzija, eroziji društvene kohezije i, u konačnici, predstavlja prijetnju sigurnosti i stabilnosti BiH, regije Zapadnog Balkana i Europe", naveli su iz Ambasade SAD za N1.

To je reakcija povodom izjava mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da je ”RS nacija ključna za Balkan”, te da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Ove izjave mađarskog premijere izazvale su brojne osude kako političara u BiH, tako i u cijelom regionu.

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, prof. dr. Vesna Pusić snažno je odgovorila danas na profašističke istupe "ikone europske desnice", mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osvrnuvši se na objavu Orbanove poruke, a koju je na Twitteru prenio predstavnik premijerovog ureda Zoltan Kovacs, Pusić je oštro poručila.

"To može reći samo neko tko ne zna ništa o Bosni. Bh. muslimani su integrirani Europljani i živi dokaz da je islam europska religija. Oni očigledno nisu problem. Dodik i Čović su ti koji su problem i koji dezintegriraju Bosnu i Hercegovinu", napisala je Pusić.

I Martina Mlinarević, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj, oglasila se na svom Twitter profilu povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana, a koju je na na ovoj društvenoj mreži prenio predstavnik premijerovog ureda Zoltan Kovacs.

"Ja sam ponosna Bosanka i Hercegovka, moji roditelji su katolici, majka mog muža je muslimanka, njegov otac pravoslac, a nas dvoje smo ateisti. I kako ćete integrisati moju "ludu" porodicu? Ne znate NIŠTA o mojoj hrabroj zemlji", napisala je Martina Mlinarević na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije