Ambasada SAD u BiH: Ni Dayton, ni Ustav BiH, ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje

13
A. G. Z.
Ambasada SAD u BiH: Ni Dayton, ni Ustav BiH, ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje
Foto: Arhiv / Ambasada SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se prije današnje sjednice Centralne izborne komisije BiH na kojoj će biti razmatrani rezultati brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske.

Kako su saopćili, izborna tijela imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju.

'Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste. Oni su dio svake demokratije. Svaka radnja koja se poduzima u pravcu raspada Bosne i Hercegovine bi prekršila Dayton i nosila bi teške posljedice.

CIK BiH danas o rezultatima brojanja glasova za predsjednika RS

CIK BiH danas o rezultatima brojanja glasova za predsjednika RS

Sjedinjene Države su posvećene principima Daytona – da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Ni Dayton, ni Ustav BiH, ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje, saopćili su iz Ambasade SAD-a na zvaničnom Twitter profilu.

Podsjećamo, CIK BiH je po službenoj dužnosti 10. oktobra donio odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika RS. Tokom 14 dana ponovo su brojani glasački listići sa 2.239 biračkih mjesta u RS sa glasanja 2. oktobra.

Na jučerašnjoj sjednici CIK-a donijeta je nova naredba o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje za više nivoa vlasti na području cijele BiH.

Prema ovoj naredbi, između ostalog, ponovo će se brojati glasovi za Narodnu Skupštinu Republike Srpske sa po jednog biračkog mjesta u Banjaluci, Čelincu i Rudom, te sa deset biračkih mjesta u Nevesinju.

Osim toga, glasovi će ponovo biti brojani i za skupštine kantona sa tri biračka mjesta u Goraždu, u Cazinu sa sedam biračkih mjesta, te u Sarajevu sa jednog biračkog mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije