Ambasada SAD jasno odgovorila Dodiku: 'Entitet RS ne postoji van Bosne i Hercegovine'

36
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD jasno odgovorila Dodiku: 'Entitet RS ne postoji van Bosne i Hercegovine'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, Michael Murphy

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je danas, 12. aprila, jasno odgovorila na prijetnje Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS, o secesiji. 

Saopštenje Ambasade SAD u BiH prenosimo u cijelosti: 

"Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane vlade RS bilo bi neustavno i protiv Dejtonskog sporazuma, te bi lišilo birače RS osnovnih demokratskih prava koja su im zagarantirana Ustavom BiH.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Svaki izbor proveden pod neustavnim, paralelnim izbornim sistemom ne bi imao legitimnost, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bili bi uključeni u antidemokratske, neustavne i anti-Daytonske aktivnosti.

Sjedinjene Američke Države su jasne u tome da su spremne odgovoriti na anti-Daytonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije Visokog predstavnika da učini isto.

Milorad Dodik je u krivu ako misli da će Sjedinjene Američke Države stajati po strani dok on sprovodi svoj secesionistički program i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo kojeg drugog subjekta unutar države da se odvoji je anti-Daytonska akcija koja neće biti tolerirana. RS je entitet unutar države Bosne i Hercegovine.

Ona je integralni dio zemlje, ali ni RS, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne pruža pravo entitetu ili bilo kojem drugom subjektu unutar države da se odvoji", navode iz Američke ambasade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije