Podrška / Ambasada SAD-a podržala vladu ZDK u borbi protiv korupcije

10. 03. 2021. u 12:40:00 Fena

Shares: 0

Direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Stephen Glaser i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju.

Današnje potpisivanje predstavlja značajan korak naprijed u borbi protiv korupcije u BiH. Ovaj sporazum omogućit će ambasadi da pruži širok spektar pomoći, uključujući mentorstvo u odgovorima na korupciju, tehničku opremu i pomoć u izradi novih zakona i propisa namijenjenih osnaživanju ovog novog Ureda za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Kontinuirana politička podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona bit će također potrebna kako bi se osiguralo da ovaj novi ured ima slobodu da učinkovito identificira i spriječi korupciju i da, putem integriranog pristupa, radi s policijom i kantonalnim tužiteljima kako bi korumpirane aktere izveo pred lice pravde.

"Korupcija je rak za demokratiju. Ona ugrožava građane i blokira evropske težnje BiH. Vlasti u BiH imaju premalo interesa za rješavanje problema korupcije i stoga pozdravljam posvećenost v.d. premijera Bašića i njegove vlade za osnivanje novog ureda za borbu protiv korupcije u ZDK. Kroz našu podršku kao model ćemo koristiti Ured za borbu protiv koruopcije KS koji vodi dr. Erduan Kafedžić."

Ambasada Sjedinjenih Država nastavit će podržavati napore BiH u borbi protiv korupcije, navodi se u saopćenju.

Izjavu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona možete pogledati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA