Ruska ambasada: Oni koji odbijaju pomoć, negodovali su što je šaljemo samo u RS

Radiosarajevo.ba
Ruska ambasada: Oni koji odbijaju pomoć, negodovali su što je šaljemo samo u RS
/ Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se u povodu posljednjih dešavanja i onemogućavanja učešća njenih državljana u humanitarnoj misiji tokom borbe protiv pandemije koronavirusa u našoj zemlji.

Kako je navedeno, sa nedoumicom prate reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine na molbu o pružanju pomoći u vezi s obezbjeđenjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prijelaza BiH u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

"Ne može se reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traže postao talac političkih kontradikcija", navodi se u saopćenju.

Dodaju kako se razvija situacija u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti.

"Paradoks je u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć još prije mjesec dana isto tako glasno su negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u RS. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je 'svaka pomoć dobrodošla'. Dakle ispada da ipak nije? Insinuacije da ruski medicinski radnici stižu 'iz sasvim drugih razloga' odbijamo smatrajući da su neosnovne i zlonamjerne, koje nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih, inače, su se izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine", istaknuto je u saopćenju iz Ambasade Rusije u BiH.

Konstatirali su kako nikome ništa ne nameću te da je Bosna i Hercegovina suverena država koja samostalno donosi odluke.

"Međutim, čisto ljudski htjeli bismo da politika ipak promjeni mišljenje te da dopusti stručnjacima raditi ono što moraju u sadašnjoj situaciji, tj. spašavati živote bez ikakvog povezivanja sa entitetima, nacionalnom pripadnosti te ličnim preferencijama", piše u saopćenju Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Ambasada Rusije poslala je zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH da se njihovim stručnjacima i vozilima dopusti ulazak u našu zemlju kako bi došli u Mostar i dezinfikovali Sveučilišnu kliničku bolnicu. Ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo saglasnost Ministarstva sigurnosti koje je odluku prebacilo na nivo Predsjedništva BiH koje se nije očitovalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije