Almir Terzić pisao Schmidtu: Ukazao na neke od istinskih problema u funkcionisanju institucija u BiH

7
Radiosarajevo.ba
Almir Terzić pisao Schmidtu: Ukazao na neke od istinskih problema u funkcionisanju institucija u BiH
Radiosarajevo.ba / Terzić o Schmidtu

Izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine politički su obilježile prošlu godinu. Nakon što su pregovori bh. političkih lidera, uslovno rečeno, propali, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je oko tri mjeseca prije izbora navodno odlučio uzeti stvari u svoje ruke.

Nakon što je objavljen sadržaj nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine, a koje će, navodno, nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, uslijedile su brojne reakcije.

Almir Terzić, ugledni novinar i politički analitičar se obratio visokom predstavniku te dao svoj osvrt na informacije koje su se pojavile u medijima. Njegovo pismo prenosimo u cjelosti: 

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Vanredno obraćanje Nikšića o Schmidtu: 'Ovo je vraćanje, ne u 1992-1995, nego u srednji vijek'

Vanredno obraćanje Nikšića o Schmidtu: 'Ovo je vraćanje, ne u 1992-1995, nego u srednji vijek'

"Poštovani gdine Schmidt,

pošto se ovih dana u javnosti iznosi mnoštvo neistina, a kako bi Vam lično ukazao na neke stvari stoga se i obraćam.

Vjerujem da Vam je poznato da se za raspodjelu pozicija u institucijama u Bosni i Hercegovini koristi popis iz 1991. godine, odnosno da je navedeno da će se to primjenjivati do okončanja Aneksa 7, Dejtonskog mirovnog sporazuma - procesa povratka.

Stoga ako je tačno da namjeravate donijeti neke odluke koje se tiču primjene popisa iz 2013. godine, onda Vas molim da saopćite da li ste donijeli odluku da je Aneks 7 - proces povratka u Bosni i Hercegovini okončan, s obzirom da to do sada nije učinila niti jedna institucija u BiH - prvenstveno Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Senadin Lavić: Schmidt je izvođač završnog udarca protiv Bosne!

Senadin Lavić: Schmidt je izvođač završnog udarca protiv Bosne!

Drugo. Ako se već namjerava primjenjivati popis stanovništva iz 2013 godine, a s obzirom da se oko 98 posto stanovništva izjasnilo o nacionalnoj pripadnosti, onda Vas molim da donesete prije bilo kakvih odluku kojom će se do narednog popisa primjenivati u izbornom procesu i kod imenovanja jedino ona nacionalna pripadnost iskazana na popisu 2013.

Ovim će se uveliko spriječiti manipulacije nacionalnom pripadnošću koja je veoma prisutna s ciljem osiguravanja pozicija u ličnu i stranačku korist.

Više mi je nego jasno da se kod tretiranja načina izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, odnosno delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH radi o promjenama Ustava FBiH, a ne Izbornog zakona BiH.

Kada se već govori o cenzusima i načinima primjene i implementacije izbornih rezultata bilo važno, prije donošenja odluke o raspisivanju i održavanju općih izbora u BiH donijeti propise kojim će se izborni prag za raspodjelu mandata sa 3 povećati na 5 posto, promijeniti formula za raspodjelu mandata, te donijeti odluka u okviru koje se u roku od 30 dana moraju konstituisati zakonodavna tijela u BiH, kao i propis prema kojem će se u roku od dodatnih 30 dana izvršiti izbor vlada, odnosno Vijeća ministara BiH ili će zakonodavni organi biti raspušteni.

Također, bilo je veoma važno donijeti odluku kojom će se utvrditi novi način raspodjele manadata u izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Parlamentarnu skupštinu BiH i Parlament FBiH s obzirom da to nikada nije učinjeno u proteklih 21 gdoinu, iako je Izbornim zakonom obaveza usklađivanja broja manadata u skladu sa brojem birača svake četiri godine.

Također, trebalo je smanjiti broj kompenzacijskih manadata sa 20 posto, jer to uvelike šteti stvarnoj izbornoj volji birača. Primjerice od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH njih 73 se bira direktno, a čak 25 putem kompenzacijskih manadata što je krajnje neprimjereno za demokratske izbore.

Sve ovo uveliko bi popravilo izborni proces u BiH i smanjilo političku trgovinu i manipulacije na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Sadašnje stanje u ovoj oblasti nikako ne osigurava nikakvu demokratičnost i transparentnost.

Nadam se da sam svojim ocjenama ukazao na neke od istinskih problema u funkcionisanju institucija u BiH.

Almir Terzić, skromni poznavalac ustavnih i zakonskih propisa", zaključio je Terzić u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije