Aljoša Čampara: Ograničiti brzinu sa 60 na 50 km/h?! To je fula, to nije rješenje!

5
Radiosarajevo.ba
Aljoša Čampara: Ograničiti brzinu sa 60 na 50 km/h?! To je fula, to nije rješenje!
Foto: Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara vrlo otvoreno o mjerama, nesreći...

Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (Narod i pravda) te bivši ministar unutrašnjih poslova Federaciji Bosne i Hercegovine, komentirao je jučerašnje mjere koje je donijela Vlada Kantona Sarajevo, a tiču se bezbjednosti saobraćaja.

"To je fula, pa nije rješenje ograničavanje brzine sa 60 na 50 km/h. Nisu krivi ljudi koji voze 60 na sat, već oni koji voze 120, pa još u alkoholiziranom stanju. Dobre mjere su pojačano prisustvo policije", izjavio je Čampara.

Podsjetimo, Vlada KS jučer je na vanrednoj sjednici donijela set mjera koje bi trebale, kako su naveli, unaprijediti stanje u saobraćaju.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sjednica je održana nakon smrtonosne nesreće koja se dogodili u Sarajevu u petak navečer, 26. maja, u kojoj je život izgubila mlada doktorica Azra Spahić, a povrijeđene su još dvije djevojke. Na Azru i još dvije pješakinje, u Mercedesu je naletio Armin Berberović (1996.) iz sarajevske općine Stari Grad, koji je bio pod utjecajem alkohola i nije imao položen vozački ispit.

Više o ovoj tragediji možete čitati OVDJE.

Čampara je komentirao i samu nesreću.

Opća bolnica oprostila se od dr. Azre Spahić: Njen odlazak je nenadoknadiv gubitak

Opća bolnica oprostila se od dr. Azre Spahić: Njen odlazak je nenadoknadiv gubitak

On je, gostujući u u Jutarnjem programu BHRT-a, ocijenio kako je ovo samo "jedan od primjera u kojem se budala napije, uzme automobil, vozi bez vozačke i ubije mladu djevojku."

Na pitanje da li se ova nesreća mogla spriječiti, odgovorio je kako je to "kontinuirani proces, na kojem se treba raditi duže vrijeme": "Pooštravanje kaznene politike, postavljanje kamera, ležećih policajaca, policajci stalno prisutni na terenu, slušati struku, saobraćajni fakultet... Moglo se uraditi više i treba se uraditi više. Svjesni smo situacije, pa svi vidimo šta se dešava, posebno u večernjim satima. Treba raditi na prevenciji, ali i kaznenoj politici."

Istaknuvši kako ovo nije prvi put da smrtonosnu nesreću skrivi neko ko uopće nema vozačku dozvolu, Čampara je dodao:

"Odgovornost je na MUP-u KS. Ne trebamo se praviti slijepi i govoriti - 'niko nije kriv'. Mlada djevojka izađe i luđak je ubije. Ali, šta će značiti ako neko podnese ostavku, to ne može vratiti jedan mladi život."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije