Alen Šeranić o početku školske godine i organizaciji nastave

Radiosarajevo.ba
Alen Šeranić o početku školske godine i organizaciji nastave
Foto: AA / Alen Šeranić

Povodom početka školske godine u RS-u, koja počinje 1. septembra, ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić rekao je RTRS-u, da će sama organizacija nastave zavisiti od situacije u samoj zajednici.

"Pratiće se stanje u lokalnim zajednicama i situacija će se rješavati pojedinačno, bilo da se radi o samom odjeljenju ili školi", istakao je Šeranić.

Naveo je da su direktori osnovnih i srednjih škola dobili određena uputstva kako i na koji način će se postupati u određenim situacijama.

"Oni će biti obavezni da o epidemiološkoj situaciji obavještavaju krizni štab", dodao je Šeranić.

Podsjetio je da je Institut za javno zdravstvo dao određene preporuke, a zatim su se u Ministarstvu prosvjete i kulture posvetili organizaciji same nastave.

"Veoma je važno istaći da je gotovo neznatan broj djece koja su evidentirala u Evropi, a koja su se zarazila virusom korona u samoj školi", rekao je Šeranić.

Naveo je da su fizička distanca i redovna higijena bilo lica ili određenog prostora ono na šta se treba fokusirati kada je škola u pitanju.

"Za očekivati je da će najviše zaraženih biti u Banjaluci, jer je to grad sa najviše stanovništva", istakao je on.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj smatra da je ona u posljednja dva mjeseca nepovoljna.

"Imali smo dobru situaciju unazad tri mjeseca kada je trend lica zaraženih koronavirusom opadao", rekao je Šeranić.

Naveo je, međutim, da je posljednja sedmica bila nepovoljnija i da se situacija, kada je u pitanju broj zaraženih koronom, vratila na najviši nivo unazad mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije