Alen Šeranić o koronavirusu: Ovo možda potraje i do juna

Radiosarajevo.ba
Alen Šeranić o koronavirusu: Ovo možda potraje i do juna
Foto: Anadolija / Alen Šeranić

Ko prekrši izolaciju ide u karantin, kaže Alen Šeranić, ministar zdravstva RS-a u intervjuu za Deutsche Welle, ističući kako Bosna i Hercegovina nije dostigla vrh epidemije.

Šeranić je ministar zdravlja RS-a. Po struci je epidemiolog. Nekadašnji doktor medicine u Domu zdravlja u Ključu, na čelu je Ministarstva zdravlja RS-a od 2018.

Važite za nekog kome javnost u ovom trenutku u RS-u, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini mnogo vjeruje. Kako se nosite sa komplimentima?

Šeranić: Ja se svakako zahvaljujem na podršci, ali ja nisam sam ovdje. Iza mene stoji ogromna armija ljudi, bilo da su na infektivnoj klinici ili moji inspektori, ja ih sve zovem mojima jer oni rade za dobrobit svih građana. Mislim da oni zaslužuju isto tako podršku. Ja sam samo istaknut ispred njih da govorim o svemu tome i ja tu ulogu preuzimam.

DW: Ali javnost kaže da to odlično radite.

Šeranić: I to je stvar tima i dobre pripremljenosti i dobre komunikacije i moje službe za odnose sa javnošću. Mi timski radimo sve ovo. Možda stručno znam više o cijeloj ovoj situaciji od nekih drugih, ali svi smo mi u ovom zajedno. I bez zajedničkog odgovora nema kontrole epidemije.

DW: Gospodine Šeraniću, karantin je uspostavljen u Gradišci u cilju prevencije širenja virusa korona, prvi putnici su stigli, saradnja sa FBiH i nije baš na najboljem nivou. Koliko to može biti problem u ovoj situaciji, koliko ugrožavanje drugih?

Šeranić: Ne misli da će iko biti ugrožen ako donosimo neku mjeru za naše građane. Mislim da je dobro da donosimo mjere u cilju zaštite zdravlja stanovništva. Ja ne bih to gledao u tom kontekstu. Drugačiji je način odlučivanja i struktura same Federacije, RS i Distrikta nisu iste, kada govorimo o tijelima. Mi imamo odličnu koordinaciju u smislu preporuka odluka koje treba da donesemo. S kolegama epidemiolozima iz FBiH sam bio u masi nekih izazova, od poplava, pojave ebole, pandemijskog gripa 2009./2010.

DW: Ali iz Federacije su nedavno stigla različita tumačenja u odnosu na RS, kada je riječ o tome ko ostaje u karantinu a ko ide u kućnu izolaciju.

Šeranić: S obzirom na to da smo mi u RS, vidite i po broju testiranih i zaraženih imali klastere u kojima se građani nisu ponašali odgovorno, mi moramo ići sa restirktivnijom mjerom. Ja tu odluku ne dvojim uopšte. Kako će kolege u Federaciji shodno procjeni njihove epidemiološke situacije da odluče, to je naravno njihova stvar. Ali ja pratim situaciju u RS i odgovoran sam za RS i na takav način donosim odluke. Tako da ja ne želim uopšte da razmišljam da li je njihova odluka dobra ili nije. Oni to procjenuju. Ali u ovom slučaju kada je ponašanje i odgovornost građana u pitanju, to više ne smije da se događa. Ko prekrši izolaciju ide u karantin.

DW: Da li mislite da je prejaka odluka o policijskom času. Ako pogledamo zemlje u okruženju ali i neke u Evropi, oni se nisu odlučili za takav potez. Barem ne još. Neke donesne mjere izazivaju jezu kod građana.

Šeranić: Pa izazivaju jezu. Kod ljudi koji su odgovorni i razmišljaju na takav način, vjerovatno će izazvati strah i oprez. Ali imamo one koji se pored tih naših preporuka i dalje ponašaju neodgovorno. Bilo je raznih roštilja dok je bilo lijepo vrijeme. Da li mi to treba da tolerišemo. Ne govorim sada o pojedincima, kada govorim o javnom zdravlju, govorim o kolektivitetu. Mi moramo kolektivno da obezbijednimo određenu preporuku i njeno sprovođenje. Ako je ona uvođenje zabrane odnosno ograničavanja kretanja u određenom periodu, da. A ja jesam epidemiološki za određene striktne mjere, jer iskustva iz Italije i Kine pokazuju da su restriktivne mjere dale pozitivan rezultat u smislu kontrole same epidemije. Svako društvo vjerujući svojim građanima prilagođava mjere. Tako imate u Švedskoj da nisu zatvoreni ni kafići ni restorani ni vrtići. Oni tako procjenjuju. S druge strane u Austriji imate ograničavanje kretanja u kojoj je sve zatvoreno.

Tek smo na početku ove pandemije, tek smo na početku mjera. Da li možemo, na osnovu dosadašnjeg stanja govoriti o trenutku izlaska iz svega ovoga, bilo kakvom obliku normalizacije stanja?

Šeranić: Vi možete dati procjene za svoju teritoriju, ali imate države u okruženju, fluktuaciju građana. Zavisi od mjera koje se moraju sinhronizovano donijeti ne samo u jednoj zemlji nego i u okruženju. Nezahvalno je donositi bilo kakve procjene u ovom trenutku jer smo svi u regionu u jednoj uzlaznoj putanji epidemije. Ja mogu reći da nemamo nekih visokih skokova kada je riječ o broju zaraženih. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Može se desiti da potraje i do juna, ali kada dostignemo vrh epidemije, onda ćemo moći reći dokle će to trajati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije