Alen Čamdžić, kojeg traže vlasti Tunisa, predat bh. vlastima

Radiosarajevo.ba
Alen Čamdžić, kojeg traže vlasti Tunisa, predat bh. vlastima
Foto: BHRT / Izručenje Čamdžića
Alen Čamdžić, kojeg tuniske vlasti sumnjiče za ubistvo, pušten je u ponedjeljak u večernjim satima iz istražnog zatvora u Remetincu, u Zagrebu i predan tijelima gonjenja Bosne i Hercegovine.

Tu informaciju je potvrdio za Radio Slobodna Europa (RSE) njegov advokat u Hrvatskoj Krešimir Škarica.

"Jučer (ponedjeljak) je Vrhovni sud Hrvatske donio odluku kojom se preinačuje prvostepenuu odluka Županijskog suda u Velikoj Gorici i u kojoj je ustvrdio da ne postoje pretpostavke za izručenje Alena Čamdžića Tunisu. Zadovoljni smo takvom odlukom jer je ona pravična i osnovana na zakonu. Moj branjenik je jučer predan organima Bosne i Hercegovine koje će nastaviti dalje postupanje, ali je jako važno da se zna da je drugoosumnjičeni, koji je uhapšen na teritoriju Bosne i Hercegovine, odmah nakon saslušanja pušten na slobodu", kazao je Škarica za RSE.

Inače, Čamdžić odbija bilo kakvu povezanost sa ovim ubistvom.

Prema njegovoj ocjeni, pravosudna tijela Republike Hrvatske su u političkom i pravosudnom kontekstu dobile su na vjerodostojnosti, i u tom je kontekstu ova odluka Vrhovnog suda pozitivna kako za Hrvatsku tako i za samog osumnjičenika.

Vrhovni sud Hrvatske tako je odlučio povodom žalbe Škarice na odluku velikogoričkog suda od 9. maja o izručenju Alena Čamdžića Tunisu, gdje ga traže zbog sumnje da je kao izraelski agent umiješan ubistvo Tunižanina Mohammeda al-Zawarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

Vrhovni sud zatražio je tada ukidanje istražnog zatvora i Čamdžićevo puštanje na slobodu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije