Ako poskupi struja slijedi poskupljenje roba

Radiosarajevo.ba
Ako poskupi struja slijedi poskupljenje roba
FOTO: Fena / Udruženje poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca FBiH održalo je danas konferenciju za novinare na kojoj su upozorili da će, ako dođe do povećanja cijena električne energije za poslovne subjekte, cijene proizvoda biti veće.

Pozvali su „Elektroprivredu BiH“ i Vladu FBiH da odustanu od najavljenog poskupljenja.

„Povećanje od 15 do 30 posto nije bezazleno i dolazi u nezgodno vrijeme, kada poslovni ambijent u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. Privredi se stalno nameću nova opterećenja. Cijena električne energije do sada je bila naša prednost, ali sada je gubimo“, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjetio je da su prije nekoliko dana održali sastanak s predstavnicima "Elektroprivrede BiH" i Vlade, te da su dobili obećanja da bi se cijena trebala fiksirati za narednu godinu. Smailbegović je pojasnio da bi ona trebala biti 47-48 eura po megavatu, ali je istakao i da je ta cijena u RS dosta manja.

Za ilustraciju naveo je podatak da „TMD Group“ čine proizvodne firme u kojima trošak električne energije čini do 30 posto ukupnih troškova.

„Možda najveći dio proizvoda u Bosni i Hercegovini će poskupjeti jer će domaća industrija imati veće troškove poslovanja. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni“, upozorio je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije