Ostaje li BiH bez izbora naredne godine ako ne bude izmjena Zakona

E. H.
Ostaje li BiH bez izbora naredne godine ako ne bude izmjena Zakona
Foto: AA / Ilustracija
Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog interesa tokom rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Želeći iskazati kako ovakve izmjene Izbornog zakona BiH narušavaju interes naroda koji oni zastupaju, članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda zatražili su pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nakon što su zastupnici ovog doma odlučili da se izmjene Izbornog zakona razmatraju po hitnom postupku.

"To je sasvim očekivana reakcija bošnjačkog kluba. Mislim da jednostrani potez Hrvatskog narodnog sabora, kao nevladine organizacije, odnosno njihova odluka da upute izmjene Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru nije bio dobar potez i izazvao je očekivanu buru u javnosti. On je, mislim, samo dodatno poremetio ionako poljuljane odnose među koalicionim partnerima", kazao je za Radiosarajevo.ba politički analitičar Almir Terzić, komentirajući dešavanja u Domu naroda.

On je dodao i da je neprihvatljivo da se ovakvi procesi provode bez očitovanja Europske komisije za demokratizaciju, kao i da je krajnje neprihvatljivo stvaranje bilo kakvih etničkih zajednica u Federaciji BiH, iz kojih bi se birali članovi Predsjedništva BiH.

Popis stanovništva iz 2013. godine nevažeći za političke procese

Posebno je zanimljiv komentar kako je neprihvatljivo da se, za izmjene Izbornog zakona BiH, predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na popis stanovništva iz 2013. godine, jer on nije važeći za ove političke procese.

"Vrlo je znakovito i značajno istaći da je neprihvatljivo da se predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na Popis iz 2013. godine, iako u Ustavu BiH i njegovom aneksu piše da, dok se ne provede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno, dok se ne u potpunosti ne završi proces povratka važi Popis stanovništva iz 1991. godine. S druge strane, ne možemo i ne smijemo prihvatiti činjenicu da se naprasno mijenja slika etničkog sastava, bez da je iko od zvaničnih institucija rekao da je okončan proces Aneksa 7", istaknuo je Terzić.

Sva ova događanja, smatraju politički analitičari u našoj državi, dokaz su da smo duboko u predizbornim procesima, kojim se političke partije pripremaju za predstojeće izbore 2018. godine. No, pitanje je kakve će rezultate ostvariti nacionalne partije, te kako će do tada funkcionirati vlast koja počiva na koaliciji SDA i HDZ-a, stranaka koje su jučer sukobljene u Domu naroda.

"Zbog politike Izetbegovića BiH bi mogla ostati bez izbora naredne godine"

"Bakir Izetbegović je načinio toliko propusta u svojoj politici, da je sada prinuđen blokirati svaku moguću inicijativu vezanu kako za promjenu izbornog zakona, tako i za neke radikalnije reforme koje su neophodne za napredak BiH. HDZ-u ne preostaje ništa drugo nego da radikalizira svoje prijedloge, kako bi izborio što povoljnije izmjene izbornih zakona, do kojih će teško doći u ovoj političkoj situaciji", smatra politički analitičar Enver Kazaz.

On dodaje da bi neusvajanjem izbornih zakona moglo doći do toga da se naredni izbori ne održe i da BiH dobije vladu u tehničkom mandatu, čime bi, kako ističe bila "spašena lohotna politika Bakira Izetbegovića".

Upravo bi zbog Bakira Izetbegovića, smatra Kazaz, moglo doći do raspada koalicije, jer on stalno dolazi u sukobe s liderima drugih koalicionih partnera, čime se narušavaju odnosi u ovoj koaliciji.

"BiH živi konstantnu blokadu, to je njena sudbina i moglo bi se reći da nas vrlo brzo može očekivati raspad te vladajuće koalicije. Ako se pažljivo pogledaju odnosi koalicionih partnera, vidjet će se niz sukoba među njima u posljednje vrijeme, a mjesto sukoba uvijek je jedna ista ličnost stalno tu, a to je gospodin Izetbegović. On je, prema mom mišljenju, potpuno izgubio politički kompas, čime će dovesti i do toga da SDA više neće imati koalicioni potencijal, zbog nepovjerenja. Niko ne vjeruje više gospodinu Izetbegoviću, njegovom načinu vladanja i činjenici da državom više upravlja njegova supruga, nego on", zaključio je Kazaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije