SDA: Podržat ćemo uvođenje akciza, one neće utjecati na cijene namirnica

E. H., S. H.
SDA: Podržat ćemo uvođenje akciza, one neće utjecati na cijene namirnica
Stranka demokratske akcije sazvala je konferenciju za medije na kojoj su naveli kako smatraju neophodnim usvajanjem seta zakona o akcizama kojima bi se pokrenuo proces izgradnje saobraćajnica širom BiH.
Smatraju da je neophodno osloboditi sredstva stranih kreditora i krenuti u procese izgradnje, a oni koji to osporavaju direktno koče ove procese.
 
"Poskupljenje goriva od 15 feninga me bi nužno utjecalo na poskupljenje roba za široku upotrebu. A ovim potezom BiH bi ostala i dalje najmanje zadužena zemlja u regionu", naveo je Safet Softić, zastupnik ove stranke u Domu naroda Parlamenta BiH, te je dodao da uvođenje akciza može utjecati u manjoj mjeri na cijenu goriva.
 
SDA pozdravlja odluku da podrži poljoprivrednike nakon poskupljenja goriva.
 
"BiH je umjereno zadužena zemlja, za razliku od zemalja iz regije, te ona većinom ima dugoročne planove otplate kredita, za razliku od kratkoročnih planova otplate kredita", rekao je Softić.
 
Na konferenciji su naveli kako bi na više od 100 mjesta bilo otvoreno gradilište, autoput na Koridoru Vc bi bio u potpunosti završen, bilo bi izgrađeno 157 km novog autoputa, a bile bi unaprijeđene regionalne i magistralne ceste, te bi bilo izgrađeno novih 89 km ovih cesta. 
 
"Sve to zahvaljujući akcizama kojima bi se vraćali dugovi stranim kreditorima, a sredstva bi se direktno uplaćivala na račun javnih poduzeća", naveli su iz SDA.
 
Softić je naveo i kako će SDA nastaviti da se protivi antibošnjačkoj politici Milorada Dodika odgovorivši na Dodikove izjave kako investicije u manjem bh. entitetu koči SDA koja, kako su naveli, kroji bošnjačku politiku.
 
Na pitanja novinara Softić je odgovorio da ne razumije politiku HDZ-a koji utječe na pitanje izbornog zakona, ali da razumije da oni žele štititi interes hrvatskog naroda u BiH.
 
"Pitanje europskog puta BiH nije pitanje političkih stranaka, nego svih nas", rekao je Softić.
 
Softić je dodao da je jedini način za rješavanje ovih pitanja, s obzirom na to da rok curi, zajednički dijalog i kompromis.
 
U srijedu, 10. maja na sjednici Predstavničkog doma će se odlučivati o ovom pitanju, najavio je Softić, te je dodao da će predstavnici SDA glasati onako kako ih je Predsjedništvo ove stranke uputilo.
 
On se osvrnuo i na glasanje jučer na sjednici Predstavničkog doma, te je rekao da smatraju da ovako važna pitanja ne bi trebala biti proračunata i mimo interesa države BiH.
 
Softić je komentirao i izuzeće Senada Šepića iz stranke SDA, te je rekao kako je Šepić sam procijenio da je za njega politički stabilnije da ga isključe iz stranke, te je dodao kako je sam zagovarao jedinstvo unutar stranke, kao i da će ostala trojica svojim postupcima na glasanju sami donijeti odluku o tome hoće li biti isključeni iz SDA. Dodao je i kako očekuje da će 6 zastupnika glasati kako za akcize na sjednici Predstavničkog doma, dok Demiroviću zamjeraju što nije najavio svoje odsustvo na sjednici, ali da očekuju i da će on glasati za akcize.
 
Također, Softić se osvrnuo na status Šefika Džaferovića te je dodao kako ne očekuje njegovu smjenu jer je kao bošnjački član imao najviše glasova, ali kako bi to stvorilo sasvim novu situaciju u ovoj stranci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije