SDA se izjasnila o HDZ-ovom prijedlogu izmjene Izbornog zakona BiH

Fena
SDA se izjasnila o HDZ-ovom prijedlogu izmjene Izbornog zakona BiH
/ Foto: Fena
Stranka demokratske akcije (SDA) neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona BiH koje je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Iz SDA ocjenjuju da to nije dobar način za rješavanje tog pitanje jer se radi o prijedlogu samo jedne političke partije koja "bez konsultacija s drugima pokušava riješiti tako krupna pitanja" te podsjećaju da je to pitanje trebalo testirati kroz Interresornu radnu grupu Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su zastupljene gotovo sve političke stranke.

Također, u saopćenju iz SDA se navodi, da je i sâm sadržaj tog prijedloga zakona neprihvatljiv jer zanemaruje odluku Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", kao i još dvije odluke tog suda.

"Ne predlaže se promjena Ustava BiH niti brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, što je preduvjet za implementaciju tih odluka", upozoravaju iz SDA.

Pojasnili su da se suprotno tome, predlaže ponovo izbor jednog Srbina iz Republike Srpske, te jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz Federacije BiH što je za SDA direktno negiranje odluke "Sejdić i Finci" i produbljivanje diskriminacije, čije otklanjanje nalaže presuda Europskog suda za ljudska prava.

Prijedlog HDZ-a nije predvidio ni promjene u sastavu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a potrebno je u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici Ostalih.

U SDA kažu da nije moguće regulirati izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH suprotno Ustavu Federacije, a prema prijedlogu HDZ-a Bošnjaci u Domu naroda FBiH ne bi bili uopće birani iz Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

"Hrvati ne bi bili birani iz Unsko-sanskog, Sarajevskog, i Bosansko-podrinjskog kantona, a Srbi ne bi bili birani iz Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog", istaknuto je u saopćenju iz SDA te dodaju da HDZ nije objasnio kako, primjera radi, Hrvati neće biti birani iz Sarajeva, Bihaća ili Bošnjaci iz Livna i Posavine.

Kada je u pitanju rješenje pitanja za Grad Mostar, HDZ-ov prijedlog je identičan onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016.godine.

"Taj prijedlog je potpuno neprihvatljiv jer uspostavlja trajnu dominaciju, ne samo Hrvata, već te stranke u Mostaru umjesto da osigura ravnopravnost svih i isključi dominaciju bilo koga nad bilo kim", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije