Akcije u BiH: U jednom vozilu našli više od 900 šteka cigareta

1
Radiosarajevo.ba
Akcije u BiH: U jednom vozilu našli više od 900 šteka cigareta
Foto: UIO BiH / Oduzete cigarete

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, odnosno njihovog Regionalnog centra Tuzla, u dvije akcije su pronašli i oduzeli veće količine akcizne i druge robe koja nije imala validnu dokumentaciju.

Vrijednost oduzete robe je 123.000 KM.

"Prilikom provođenja službenih radnji u operativnoj akciji kodnog naziva Octavia, izvršen je pretres putničkog motornog vozila i tom prilikom pronađeno je 9.028 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama izdatim od strane UINO.

Protiv počinioca S. Đ. bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH – zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH", saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U drugoj akciji provjerili su porijeklo roba kod jedne firme s područja Tuzle te su pronašli veću količinu robe, i to satove i naočale stranog porijekla, za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

"Ove akcije provedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS", naveli su iz UIO BiH.

Pozvali su građane da na broj 080 02 06 07 besplatno i anonimno prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije