Akcija UIO BiH: Zaplijenjena roba vrijedna više od 174.000 KM, oduzeti i - elektro šokeri

0
Radiosarajevo.ba
Akcija UIO BiH: Zaplijenjena roba vrijedna više od 174.000 KM, oduzeti i - elektro šokeri
Foto: UIO BiH / Oduzeta roba

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na području Tuzle i Sarajeva oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina, kao i robe stranog porijekla u vrijednosti većoj od 174.000 KM.

Na području Tuzle službenici UIO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jednog pravnog lica.

Tom su prilikom pronašli su 6.265 komada razne robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektro šokerima, radar detektorima, peper sprejevima, dioptrijskim naočarama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačke optike.

Majke Srebrenice pisale Vučiću i Brnabić: Plemenitu izjavu pretvoriti u prijetnju je novi izum

Majke Srebrenice pisale Vučiću i Brnabić: Plemenitu izjavu pretvoriti u prijetnju je novi izum

Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji iznosi procjenjuje se na iznos od 134.000 KM.

Na području Grada Sarajeva službenici UIO proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje lica koja se bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Tokom provedene operativne aktivnosti kod jednog fizičkog lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 paklica cigareta i 188,50 kilograma sitno rezanog duhana.

Predmetni duvan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM.

Protiv navedenih osoba poduzete su zakonom predviđene mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", saopćeno je iz UIO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije