Akcija 'Istok-Tigris': SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Nizozemske

0
Radiosarajevo.ba
Akcija 'Istok-Tigris': SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Nizozemske
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / SIPA (Ilustracija)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer, 21. maja, u saradnji s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva u predmetu kodnog naziva "ISTOK TIGRIS", uhapsili državljanina Kraljevine Nizozemske, porijeklom iz Republike Irak.

Kako je saopćeno, uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela "Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata" i "Krijumčarenje ljudi" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. 

Uhapšena osoba se sumnjiči da je bilo član grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području Republike Irak, Kraljevine Jordan, Republike Turske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evropske unije i koja je tokom 2022. godine, prokrijumčarila više od 1500 državljana Republike Irak, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, na osnovu čega su ostvarili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist. 

Korak bliže ka eskalaciji: NATO pregovara o raspoređivanju nuklearnog oružja

Korak bliže ka eskalaciji: NATO pregovara o raspoređivanju nuklearnog oružja

Nakon kriminalističke obrade, lice lišeno slobode će biti predato u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.  

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Policijski službenici SIPA-e, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljaju dalje aktivnosti u dokumenovanju navedenih krivičnih djela koje se provode u saradnji sa  EUROPOL-om, te policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije i dr. Također, tokom realizacije navedene akcije, ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Granične policije, Obavještajno sigurnosnom agencijom i Službom za poslove sa strancima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije