Akademik Kukić: SDA će učiniti sve da se održi u vlasti, SDP će izvući deblji kraj

2
Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić: SDA će učiniti sve da se održi u vlasti, SDP će izvući deblji kraj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesen je zahtjev Lidije Bradare (HDZ) i Igora Stojanovića (SDP) za odlučivanje o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik FBiH. Zahtjev je podnesen, iako su Bradara i Stojanović jučer saopštili da je dogovor o tome postignut!?

Bradara i Stojanović su uputili zahtjev uz dokumentaciju u kojem se navodi da dogovor o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH "nije u potpunosti postignut".

Blokada na djelu

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u sastavu Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, s dopredsjedavajućim Mladenom Boškovićem i dopredsjedavajućom Edinom Gabelom, na sastanku održanom povodom dopisa i zahtjeva za održavanjem sjednice Doma od strane kandidata za predsjednika/cu, odnosno potpredsjednika/cu FBiH Lidije Bradara i Igora Stojanovića, usaglasilo je da pozove izabrane kandidate na radni sastanak u petak 24. februara u 11 sati u zgradi Parlamenta FBiH.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

U međuvremenu, Lendo i Stojanović su gostovali na TV SA gdje je došlo verbalnog okršaja. Stojanović je podvukao da je dogovor postignut bez SDA, a Lendo poručio da ne priznaje dogovor Bradare i Stojanovića i da je takav dogovor neustavan.

Kako god, po svemu sudeći imamo novu-staru političku krizu u Federaciji BiH s tim da su ovaj put drugačiji akteri.

Održana sjednica: Rukovodstvo Parlamenta FBiH pozvalo Bradaru, Stojanovića i Lendu na sastanak

Održana sjednica: Rukovodstvo Parlamenta FBiH pozvalo Bradaru, Stojanovića i Lendu na sastanak

Tim povodom, za portal Radiosarajevo.ba govori akademik Slavo Kukić, ugledni univerzitetski profesor iz Mostara.

"Najnoviji postupci i izjave gospodina Lende, a i izjave drugih ljudi iz vrha SDA, otklanjaju svaku sumnju da je u Federaciji već danas na djelu blokada uspostave izvršne vlasti. I vrlo lako bi se moglo dogoditi da iz te blokade deblji kraj izvuče SDP, stranka s najvećim brojem glasova u novonajavljenoj koaliciji", ističe profesor Kukić.

Većina sa HDZ-om

Zašto?

Bradara ipak nije predsjednica FBiH: Upućen zahtjev Parlamentu FBiH, zakazana hitna sjednica

Bradara ipak nije predsjednica FBiH: Upućen zahtjev Parlamentu FBiH, zakazana hitna sjednica

"Prvo, SDA će učiniti sve da se održi u vlasti pa, ne može li pristankom drugih da vlast dijele s njom, može blokadom i tzv. mostarizacijom Federacije kojom bi Novalićevoj vladi bio osiguran još jedan tehnički mandat. Drugo, to nije scenarij kojem će se na sve načine opirati i HDZ jer on i u postojećoj vladi ima kontrolu nad najznačajnijim resorima, pravosuđem i financijama posebice. I treće, i unutar Osmorke imate signala kako će i takvu federalnu vlast iskoristiti za provođenje svojih politika jer unutar nje, zajedno s HDZ, i danas imaju većinu. A u tom slučaju ne treba biti posebno pametan pa zaključiti da je SDP, zaludu pozicija najjače partije među partnerskim strankama, ostao kratkih rukava", tvrdi Kukić.

Šta će uraditi Schmidt?

Prema njegovim riječima, nametnutu blokadu može presjeći jedino visoki predstavnik Christian Schdmidt koji najveći dio odgovornosti za nju sam snosi.

"A iskaže li spremnost na to, objektivno su moguća dva puta. Prvi je u intervenciji koja isključuje obvezu konsenzusa u imenovanju premijera i umjesto njega uvodi većinsku odluku predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije. Drugi put podrazumijeva zasijecanje u Dom naroda na način da umjesto 47 posto zastupnika u nacionalnim klubovima koji su potrebni za predlaganje članova federalnog predsjedništva vrati postotak od 33 posto koji je postojao do 2. oktobra prošle godine i da čitav proces predlaganja vrati  na nultu tačku", stava je Kukić.

Lidija Bradara nova predsjednica FBiH, potpredsjednici Lendo i Stojanović

Lidija Bradara nova predsjednica FBiH, potpredsjednici Lendo i Stojanović

Međutim, kako veli, sasvim drugo je pitanje je li visoki predstavnik na bilo što od toga spreman?

"Jer, i jednom i drugom mjerom on bi utjecao na budućnost izbornog procesa na način da u lošiju poziciju dovede nacionalističke opcije, HDZ posebice. Po onome, pak, što je učinio u izbornoj noći nisam siguran da je na to spreman", naglašava naš sagovornik.

Galama iz SDA

Smatra da na koncu čitava ova priča oko formiranja nove vlasti ima i jednu pozitivnu dimenziju – da demistificira SDA i njezinu galamu kako se zalaže za građansku BiH.

"Jer, prvi put kad je došla u situaciju da može izgubiti vlast, a time mnogi iz njezinih redova doći pod udar pravne države zbog onoga što su prethodnih desetljeća činili, preko noći su zaboravili i na građansku državu i na ista građanska i ljudska prava, a nogama i rukama se hvataju za princip legitimnog predstavljanja kojeg su desetljećima HDZ-u spočitavali kao dokaz njegova neevropskog ponašanja", kaže Kukić, te zaključuje:

"Sad je jasno, hoću reći, da između te dvije etnonacionalističke filozofije nema razlike i da sve razlike u javnom diskursu proizlaze isključivo iz snage koju jedna i druga imaju. Zajednički im je samo cilj – održati se u sedlu vlasti i moći bez obzira na cijenu koju treba platiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije