Akademik Kukić oštro reagirao na izjednačavanje ANU BiH sa BANU i HAZU: Put koji ne obećava

13
Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić oštro reagirao na izjednačavanje ANU BiH sa BANU i HAZU: Put koji ne obećava
Foto: Vijesti.ba / Slavo Kukić

Informacija da su zastupnici u federalnom parlamentu usvojili budžet Federacije BiH sa amandmanima koji predviđaju da se Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), kao akademija države Bosne i Hercegovine, izjednači sa nacionalnom akademijama, bošnjačkom (BANU), koja je osnovana u Novom Pazaru, te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU), sa sjedištem u Mostaru, koja je inače ideološki bliska HDZ-u BiH Dragana Čovića, izazvala je konsternaciju u akademskim krugovima.

Ovo je, kako su ranije prenijeli mediji, dio amandmana na budžet Federacije BiH koje su, usuglašeni, predložili i usvojili zastupnici "Osmorke" (SDP BiH, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, ZnG, BHI FK) i stranaka okupljenih oko HDZ-a i HNS-a.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba oštro je regirao je redovni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, ugledni mostarski profesor, akademik Slavo Kukić.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Akademik Kukić: Hoće li u djelovanju "Osmorke" biti dovoljno pameti?

Akademik Kukić: Hoće li u djelovanju "Osmorke" biti dovoljno pameti?

"Nije problem u tome jesu li za neke nevladine udruge, a BANU i HAZU to jesu, dobile neka sredstva iz federalnog budžeta. To je, uostalom, stvar federalnog parlamenta. Pitanje je, međutim, dali se, uključivanjem ANU BiH na listu s te dvije NVO, pristalo da se ANUBiH i u slijedeće četiri godine onemogući tretman državne institucije koji joj je osiguran i Daytonskim sporazumom", ukazao je akademik Kukić.

Jer, dodaje profesor Kukić, za onemogućavanje takvog tretmana je u dosadašnjem vremenu zaslužna HDZ koja se u Vijeću ministara ni pod koju cijenu nije spremna odreći Ministarstva pravde i preko njega u vezi s ANUBIH ignorira i odluke pravosudnih institucija. Čak i Ustavnoga suda BiH!

"Otuda mi je razumljivo da HDZ zagovara uključivanje ANU BiH u federalni budžet i, usput, njezino svođenje na istu ravan s nekakvim partijsko-političkim udrugama, ali me zbunjuje činjenica da u tu stupicu upadaju i partije koje sebi pripisuju epitet partija bh. građana. No, vidjet ćemo. Možda te partije bitku za ANU BiH kao državnu instituciju tek planiraju povesti, i u tom slučaju sve moje sumnje i pitanja bitno gube na težini. Možda, iako, najiskrenije, put kojim se pošlo ne obećava", zaključio je Kukić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije