Akademik Kukić o mirovinama i otpremninama: Ovo je moralni sunovrat

12
Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić o mirovinama i otpremninama: Ovo je moralni sunovrat
Arhiv / Slavo Kukić

Radio Slobodna Europa (RSE) objavio je danas da su prednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić i lider Srpske demokratske stranke Mirko Šarović tokom 2021. proslavili 65. rođendan, kao i da su "silom zakona" poslani u mirovine.

Pri tome su, kao parlamentarci, stekli pravo da im se isplati po šest prosječnih plaća ili svakom po oko 15 hiljada eura otpremnine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

U međuvremenu reagirali su iz Kabineta Bakira Izetbegovića, inače zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, tvrdeći da je riječ o "proizvoljnim tumačenjima" u medijima.

Ivica Puljić: Ja bih Srbiji plaćao da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić

Ivica Puljić: Ja bih Srbiji plaćao da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić

"Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima", stoji u reakciji Kabineta Bakira Izetbegovića.

Akademik Slavo Kukić u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da je, bez obzira gdje će na koncu završiti državni novac, danas objavljena informacija "deministricira pozadinu "borbe" za nacionalne interese Hrvata, Bošnjaka i Srba".

"Činjenica da je detaljna informacija o umirovljenju na dan političkih manipulatora dospjela u javni prostor – i da će se tom informacijom narednih dana mediji, pretpostavljam, intenzivno baviti – od izuzetne je važnosti iz više razloga", kaže nam akademik Kukić.

Dodaje kako je, bez obzira na sve, riječ o "totalnom moralnom sunovratu".

"Da ih ne 'provališe' mediji, Čović, Izetbegović Špirić, Čolak, Radmanović, Nović i njima slični – a ima ih, što bi narod rekao, na 'pasja preskakala', bi i danas uvjeravali siroti narod kako im je sveta jedino njegova budućnost, da im je ona jedini motiv angažmana, a da im materijalne privilegije ne znače ništa. Sada se, međutim, pokazuje, da je priča o interesima naroda najobičnija farsa iza koje se krije sva ljudska i politička beskrupuloznost manipulatora kakve ova prostor nije upamtio stoljećima", ističe Kukić.

Prema njegovim riječima, oni koji su zaduženi da brane jednu nemoralnu praksu, a i "političke protuhe koje iza nje stoje", objašnjavaju kako je sve to u skladu sa zakonom.

"Ne kažu, međutim, da su te iste političke protuhe učinile sve kako bi se usvojili nemoralni zakoni, i kako bi temeljem njih sebi pribavljali materijalnu korist kakva se ostvariti ne može nigdje u svijetu. I ne samo to. Tobože, i kad bi imali volju odreći se istodobnog primanja i zastupničkih plaća, koje su veće nego igdje drugdje na prostoru bivše Jugoslavije, i mirovina – o otpremninama od tridesetak tisuća maraka da se i ne govori – ne bi to mogli jer je zakonodavac, navodno, izričit. Ne kažu, međutim, da su se u državnom parlamentu usprotivili promjenama zakona kojima bi takva antievropska praksa bila dokinuta – niti da su, ako je već tako, imali druge načine da pokažu svoju moralnu čistoću", ističe poznati profesor.

Prema njegovim riječima, "borba za nacionalna prava" su njima "samo paravan za punjenje vlastitih džepova".

"U svakom, iole zrelom društvu takva gramzivost bi bila sankcionirana na prvim slijedećim izborima. Nažalost, ovdje se ni to neće dogoditi jer nacionalni bogovi već danas imaju strategiju kako siroti narod ponovo stjerati u nacionalne torove", ističe Kukić, te zaključuje:

"Dodik će sve intenzivnije guslati na priči o pravu Republike Srpske na svoju državu, Izetbegović će tražiti zbijanje redova svih 'patriota' u obrani zemlje, Čović će ostati na priči o Ustavu i Izbornom zakonu, onome čime je opoziciju među Hrvatima potpuno eliminirao a Hrvate već danas sveo na brojke koje im prijete potpunim nestankom. I rezultat teško da može izostati. Siroti narod će im ponovo dati mandat za pljačku društvenog bogatstva kakve nema u svijetu, i nakon toga još intenzivnije pakirati kofere i preko granica BiH bježati glavom bez traga".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije