Bakir Izetbegović će donirati otpremninu

9
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović će donirati otpremninu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića reagovali su na vijest RSE-a u kojoj se navodi kako je lider SDA, između ostalih, tokom 2021. godine proslavio 65. rođendan i “silom zakona” poslan u mirovinu.

“Povodom medijskih napisa i proizvoljnih tumačenja u vezi sa penzionisanjem i isplatom otpremnine zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, dužni smo javnost informisati o činjenicama”, stoji u rekaciji Izetbegovićevog kabineta.

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Kako je pisao Radio Slobodna Evropa, otpremnina koju bi predsjednik SDA trebao dobiti je oko 30 hiljada maraka.

“Zamjenik predsjedavajućeg Izetbegović je tokom 2021. godine ispunio zakonski uvjet od 65 godina života, ali nije penzionisan, niti mu je izdato rješenje o prestanku radnog odnosa.

Samim tim mu nije isplaćena ni otpremnina u skladu sa Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama Bosne i Hercegovine. Rješenje i odluku treba da donese Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, koja nije zasjedala zbog blokade rada državnih institucija“, navedeno je.

Prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine.

Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, stoji na kraju reakcije Kabinet zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije