Sejdić o uklanjanju plakata u Bužimu: Politika, ona prljava, besramna u najgorem obliku

3
Radiosarajevo.ba
Sejdić o uklanjanju plakata u Bužimu: Politika, ona prljava, besramna u najgorem obliku
FOTO: Facebook / Smajić/ Plakat u Bužimu

Odluka načelnika Bužima Mersudina Nanića (SDA) da ukloni bilbord na kojem je pisalo "sretan Božić i Nova Godina" jer je "malo provokativno" izazvala je brojne reakcije u javnosti.

Povodom ovoga se oglasila i Aida Sejdić, profesorica i aktivistica čiju objavu prenosimo u cijelosti.

"Krajiškinjama i Krajišnicima Sretan Božić i Nova godina!

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Protekla 24 sata čitam komentare javnih ličnosti i občnih građana u vezi bilborda u Bužimu, sve hoću da nešto napišem i komentarišem, ali me stid. Opet, kao i puno puta do sada, stid me zbog njih. I onda shvatim da mi je kao Krajiškinji dužnost reagovati na sramotu koju nama Krajiškinjama i Krajišnjicima ni krivim ni dužnim stavljaju na teret.

Razmišljam o Krajini i Bužimu, o Bužimljankama i Bužimljanima, komšijama i komšinicama koje sam upoznala i znam da nisu ono za šta ih svojim istupom predstavljaju Načelnik i stranka SDA. Stoga, kao ponosna Krajiškinja osjećam moralnu obavezu da reagujem na sramotu koju čine prema nama.

Dragi moji Bosanci i Hercegovci, nisu ni Bužim ni Krajina nepromišljeni načelnik Bužima ni stranka SDA, ima nas koji se stidimo zbog njihovih postupaka, ima nas i koji ćemo se boriti i dići glas protiv ovakvih.

Nije prvi put da nas, Krajiškinje i Krajišnike, čitava Bosna i Hercegovina i regija stavljaju na stub srama zbog postupaka i izjava nepromišljenih političara, pogotovo iz stranke SDA, stranaka nastalih iz iste i njihovih koalicionih partnera.

Na žalost, navikli smo, ali se nismo predali. Ima nas puno kojih je stid zbog njih, njih koji nemaju ni stida ni poštovanja prema Krajini, njih bez poštovanja prema drugom i drugačijem. Ima nas koji jesmo i koji živimo antifašizam, ljudsku slobodu i toleranciju.

Većina izjava i komentara vezanih za dešavanja oko bilborda sa božićnom i novogodišnjom čestitkom se veže za vjeru, muslimane, islam i Bošnjake te se pokušava prikazati kao nacionalna ili vjerska netrpeljivost. A znamo mi, Krajiškinje i Krajišnici, bar ovi čestiti i ponosni, da to nema veze sa tim, ovo je politika i to ona prljava besramna u svom najgorem obliku koja neće birati način ni sredstva da prikupi jeftine političke poene.

Ovo ima veze sa koruptivnom, retrogradnom i zaostalom politikom koju SDA , svi njeni derivati i koalicioni partneri provode i nude kako Krajini tako i čitavoj Bosni i Hercegovini. Nude nam nacionalističku i radikalnu politiku koja nas 30 godina drži u političkom i društvenom mulju, osiromašuje, vrijeđa, obezvrjeđuje, te nas tjera iz Bosne i Hercegovine, iz Krajine i njenih gradova, da tražimo novu kuću u Evropi.

Ja sam ponosna i ljuta na Krajinu, ponosna što jesmo ovakvi drukčiji, ali i ljuta što trpimo svu sramotu, nebrigu, kriminal i nazadnu politiku 30 godina, koju provodi SDA sa svojim pomagačima.

A vama koji ovu politiku provodite i koji nas ponižavate i obezvrijeđujete poručujem sljedeće.

Ušla sam u politiku da svima pokažem da Krajina, Krajiškinje i Krajišnjici nisu onakvi kakvim nas vi svojim nemoralom, korumpiranošću, nepotizmom, lošim politikama predstavljate. Politikom se bavim ne svojom voljom, nego zbog vas, da vas povučem dole u politički mulj u kojem držite cijelu Krajinu, da se preko vaših leđa sa ostatkom čestitih Krajšnika izvučem iz mulja, da vas i vaše poslušnike bez imalo epatije ostavim u tom mulju, jer i niste nego za mulja.

Na kraju krajeva politički, moralni i društveni mulj jeste sami napravili, u njemu vam je i mjesto, u njemu će te i završiti.

Ovo vam ne pišem kao presjednica kantonalnog odbora političke partije, ovo pišem i ovo vam govorim kao ponosna Krajiškinja, koja će se stiditi zbog vaših postupaka, ali i kao ponosna Krajiškinja koja će vam reći što vas spada i koja će se svom svojom snagom i sredstvima boriti da završite gdje i zaslužujete, a to je na dnu.
Krajina i Bužim nisu Načelnik i SDA, Bužim je viteški grad, a vitezovi se ovako ne ponašaju.

Krajina i Bužim jesu vitezovi koji opet moraju nositi sram na svojim leđima zbog vaših postupaka.

Jest me stid ali dignute glave i ponosno, kako Krajiškinje i trebaju, idem u borbu protiv sramote!", poručila je Sejdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije