Aida Pilav: Ne treba dizati paniku, briseva za Dom zdravlja KS ima dovoljno

A. S.
Aida Pilav: Ne treba dizati paniku, briseva za Dom zdravlja KS ima dovoljno
Screenshot / Aida Pilav

Bosnu i Hercegovinu, a posebno glavni grad naše zemlje, jučer je obišla informacija da se domovi zdravlja Kantona Sarajevo nalaze na izmaku zaliha briseva i testova na koronavirus

Ovu informaciju je u medijima potvrdio vršilac dužnosti direktora ove medicinske ustanove Muhamed Ahmić, koji je rekao da su domovi zdravlja u KS potrošili 1.640 testova te im je ostalo svega 60 od prve tranše, koja je ukupno iznosila 1.700. 

"Samo u protekloj sedmici uzeta su 564 brisa pacijentima sumnjivim na COVID-19. Ostalo nam je svega 60 briseva. Situacija nije alarmantna, ali traži bitnu reakciju Zavoda za javno zdravstvo KS", kazao je za Radisarajevo.ba prof. Arman Šarkić, iz Press služba Domova zdravlja KS. 

Naš portal kontaktirao je Aidu Pilav, epidemiologinju i predsjednicu Kriznog štaba Kantona Sarajevo. Ona je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazala da je v. d. direktora Muhamed Ahmić "malo preletio" s informacijom da nedostaje briseva. 

"Testovi su na KCUS-u, a briseva ima dovoljno. Nema potrebe da se diže panika. Prema mojim informacijama, oni su već dobili 350 briseva koji su otišli prema njima. Nadam se da će im ova pošiljka biti dovoljna. Federalna uprava civilne zaštite o tome vodi računa i sve ide prema planu", kazala je Pilav za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije