Ahmetović: Počinje prekretnica za njemačku 'balkansku politiku', pomalo sam ponosan

7
Radiosarajevo.ba
Ahmetović: Počinje prekretnica za njemačku 'balkansku politiku', pomalo sam ponosan
Foto: Instragram / Adis Ahmetović sa Lambrecht i Moller

Njemačka vlada je danas, 15. juna, otvorila put za raspoređivanje trupa u okviru mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put u deset godina da je Njemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja na Zapadni Balkan.

Vlada u Berlinu se složila da osigura do 50 vojnika za misije EUFOR-a, označavajući povratak snagama u BiH koje je Njemačka napustila krajem 2012.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Adis Ahmetović, izvjestitelj Bundestaga za Zapadni Balkan, pohvalio je odluku Njemačke vlade te rekao da ovim korakom "Počinje prekretnica za njemačku 'balkansku politiku'.

"Veoma sam zadovoljan što je savezna vlada danas na sjednici Vlade odlučila da Njemačka ponovo učestvuje u EUFOR Althea. Ova odluka nije samo korekcija kursa iz 2012. (učešće je prekinuto pod bivšom kancelarkom Merkel), već i važna prekretnica u našoj balkanskoj politici", istakao je Ahmetović.

Njemačka je, prema njegovom mišljenju, današnjom odlukom priznala svoju odgovornost za stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, na cijelom zapadnom Balkanu, a time i u Evropi.

"Demokratija i prosperitet se ne mogu razviti ako strah od separatizma i strah od mogućeg novog sukoba određuju svakodnevni društveni život. Sada još malo utiremo put BiH i Zapadnog Balkana da grade budućnost na stabilnim stubovima.

Zahvalan sam i pomalo ponosan što sam mogao biti dio ove inicijative zajedno sa mnogim kolegama iz Radne grupe za odbranu i vanjske poslove SPD-a.

Želio bih eksplicitno da se zahvalim našoj saveznoj ministrici odbrane Christine Lambrecht, koja je uvijek imala 'otvoreno uho'. I da ne zaboravim moje zelene kolege Borisa Mijatovića i Siemtje Möller, koji su me takođe podržali u ovom pitanju", zaključio je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije