Ahmetović: Mandate su nam dali građani, a ne stranka - nećemo ih vraćati

E. H.
Ahmetović: Mandate su nam dali građani, a ne stranka - nećemo ih vraćati
Fena / Sadik Ahmetović
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji su izbačeni iz SDA, neće vratiti svoje mandate, poručio je Sadik Ahmetović, nakon zahtjeva da on i Salko Sokolović po izbacivanju iz SDA vrate svoje mandate.

Iako su još ranije tokom sedmice praktično izašli iz SDA, osnivanjem novog kluba u PS BiH, predsjedništvo ove stranke jučer je potvrdilo da su Ahmetović i Sokolović isključeni iz stranke, zbog pridruživanja ranije izbačenom Senadu Šepiću.

No, ova trojica zastupnika ističu kako to nikako ne znači da će napustiti parlamentarne klupe, nego da će nastaviti bratniti interese svih ugroženih građana BiH.

"Potpredsjednik SDA Šefik Đaferović se malo zbunio. Kao iskusan pravnik bi trebao znati da mandat pripada poslaniku, a mandat se na izborima dobija glasovima građana. Ja sam bio kandidat na listi domovina, odnosno, kandidat svih probosanskih političkih stranaka i na izborima od devet hiljada glasova, koliko je dobila lista Domovina, na svoje ime sam dobio sedam hiljada glasova. Ne znam da li gospodin Đaferović zna da bi umjesto mene ušao kandidat SBB-a i da ponovo SDA ne dobija svog poslanika koji će ga slijepo slušati", kazao je Ahmetović za Radiosarajevo.ba.

On je dodao kako je izuetno teško predstavljati najugroženiju kategoriju u BiH, a to su Bošnjaci povratnici u Republiku Srpsku, te poručuje Predsjedništvu SDA da naprave jednodnevnu posjetu selima u kojima ovi povratnici žive.

"Potpredsjednik SDA bi se uvjerio u kakvim uslovima žive, da ponovo iseljavaju u inostranstvo zbog nebrige države premanjima, te da će politikom koju vodi doprinijeti da RS bude prostor bez Bošnjaka. Da posjeti Srebrenicu, da se uvjeri kakve su posljedice gubitka izbora u ovom gradu. Mogao je jučer sa predsjednikom SDA posjetiti Foču i neko od sela povratnika Bošnjaka, da vidi patnje povratničke djece koja po 10 kilometara idu pješice u školu, da se uvjeri kakva sve poniženja povratnici prolaze", zaključio je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije