Agius: Vrijeme ne može promijeniti činjenice, borba za istinu je suštinska

0
Radiosarajevo.ba
Agius: Vrijeme ne može promijeniti činjenice, borba za istinu je suštinska
FOTO: Screenshot / Carmel Agius

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius obratio se tokom današnje komemoracije koja se organizira povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici putem video linka.

"U mnogi aspektima zajednička opasnost nas je zbližila, zadivljen sam solidarnošću različitih zajednica u borbi protiv pandemije", rekao je Agius, govoreći o pandemiji koronavirusa.

Dalje ne nastavio:

"Žrtve znaju da je borba za istinu suštinska. Već više od dvije decenije, negiranje je omiljeno sredstvo onih koji istom pribjegavaju kako bi se osigurale da se ljudi dijele na nas i njih, a podjela je donijela toliko patnje pored užasnih događaja prije 26 godina.

Jedino kao što je negiranje nauke bespramno – tako me potresa negiranje zločina. To je odbacivanje onoga što su žrtve preživjele kao i odbacivanje činjenica. Vrijeme ne može promijeniti činjenice", poručio je Agius.

Napomenuo je kako je genocid potvrdilo 35 sudija i da je to nedvosmislen zaključak donesen u 12 presuda.

"Ne dajte da vas prevare predstavnici na vlasti koji tvrde da preuzimate odgovornost za zločine kao zajednica. Odgovornost se ne proteže na zajednicu ili naciju već leži na ramenima počinioca i onih koji su ih vodili", poručio je Agius.

"Dužnost je da dođemo do zaključaka. Davat ćemo sve od sebe da istina i dalje živi, ovo je jedan od ključnih dijelova Haškog tribunala i zadataka koji svi dijelimo i koji dugujemo žrtvama. Dopustite da odam počast žrtvama i oni koji će danas naći smiraj", zaključio je Agius.

Ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vjčnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije