Agius: Vidio sam napore od strane ubica da prekriju svoje odvratne postupke

Radiosarajevo.ba
Agius: Vidio sam napore od strane ubica da prekriju svoje odvratne postupke
Foto: Privatni album / Carmel Agius: Negiranje genocida u Srebrenici je najveća prijetnja miru!

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius obratio se danas video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Zaista sam počastvovan što sam vam se pridružio danas i cijelim srcem bih volio da mogu biti tu lično i odati počast pored grobova u Potočarima kao što sam činio i u prošlosti. Zaista mi je žao što smo spriječeni u okupljanju i tugovanju zajedno kako bismo i trebali, međutim, molim vas znajte da sam tu s vama duhom, danas od svih dana", kazao je Agius.

On je istaknuo da je tokom svoje karijere čuo mnogo detalja o događanjima u Srebrenici.

"Slušao sam priče preživjelih čija hrabrost i snaga me još uvijek začuđuju. Gledao sam video snimke bespomoćnih, nenaoružanih bosanskih Muslimana civila kako bivaju sistemski strijeljani. Vidio sam slike hrpa tijela ispred skladišta u Kravici, ne mogu nikad zaboraviti izraze lica onih koji su znali da će poginuti. Dodatno, posjetio sam mjesta ubijanja gdje se ponekad krv i tkivo žrtava još uvijek vidi na podu i zidovima. Također sam gledao masovne grobnice i lično vidio napore od strane ubica da prekriju svoje odvratne postupke", rekao je Agius.

Poručio da sve ono što su on i ostale sudije doživjeli tokom godina rada je samo sjenka razarajuće boli i gubitka koje su žrtve i porodice izdržale, i nastavljaju izdržavati.

"25 godina nije samo značajan period vremena, već ono predstavlja i sazrijevanje cijele generacije i mogućnost promjena. Vaša djeca, glasovi sadašnjosti i budućnosti koji imaju kapacitet i odlučnost da stvaraju drugačiju stvarnost – ako oni tako odaberu. Uvjeren sam da će oni pobijediti uime istine i pravde u čast žrtava kojih se danas sjećamo. Ali će i oni morati ostaviti po strani mržnju kako bi utjecali na trajnu transformaciju", zaključio je Agius.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. 

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije