Agencija za privatizaciju u velikim problemima: Radnici u štrajku, došli pred Vladu

1
Radiosarajevo.ba
Agencija za privatizaciju u velikim problemima: Radnici u štrajku, došli pred Vladu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S protesta pred Vladom FBiH

Zaposlenici Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) stupili su u štrajk upozorenja, s obzirom na to da nisu primili pet plaća niti su im uplaćeni doprinosi.

Problem je blokada računa ove agencije.

Grupa radnika jutros se okupila pred Vladom FBiH tražeći od nje da se aktivno uključi u rješavanje problema blokade računa Agencije, što je preduslov za ispunjenje zahtjeva Sindikata radnika APF-a.

Kako su istakli, radnici traže isplatu neisplaćenih plaća i naknada sa pripadajućim porezima i doprinosima od septembra 2020. godine, a samim tim obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su radnici ostali u ovim uslovima pandemije. 

Radnici također zahtijevaju osiguranje sredstava za rad, kao što su kancelarijski prostor, kancelarijski materijal, telekomunikacije.

"Vlada FBiH je upoznata sa teškim finansijskim stanjem Agencije koje je uzrokovano blokadom računa po osnovu Rješenja o izvršenju na osnovu presude Vrhovnog suda FBiH. Agencija nema sredstava za isplatu po ovoj presudi, jer je veoma visok iznos dosuđenih sredstava (oko 3,6 miliona KM plus pripadajuće zakonske zatezne kamate). Ukupan preostali dug, prema obračunu banke, iznosi oko 6,2 miliona KM", saopćeno je iz Sindikata zaposlenih u APF.

S protesta pred Vladom FBiH - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: S protesta pred Vladom FBiH

Naveli su da je Agencija uspjela zaštititi državni kapital jer jer su ovom presudom vraćene dionice u vlasništvo Federaciji BiH.

Podsjetimo, u pitanju je presuda u korist firme koja je pravni sljedbenik Stanić-Investa, kupca sarajevskog Feroelektra, s kojim je raskinut kupoprodajni ugovor.

"Cjelokupan teret, uključujući i investicije u preduzeće, pao je na Agenciju kao podnosioca tužbe i potpisnika ugovora o kupoprodaji, a u ime Federacije BiH kao vlasnika kapitala. Agenciji padaju na teret i zakonske zatezne kamate koje su u visini glavnice, a sve zbog dugogodišnjeg vođenja upravnog postupka i upravnog spora kod nadležnog suda i sudskog postupka za raskid ugovora.

Agencija je ranije planirala veći iznos sredstava za ove namjene cijeneći visok rizik od rješenja sudskih sporova, ali je odlukama Vlade FBiH iz 2016. godine raspoređen prihod od privatizacije umanjen za iznos ovih sredstava (4 miliona KM)", pojasnili su iz Sindikata APF-a.

Podsjetili su da novac od privatizacije ide u fond Razvojne banke FBiH i da odluku o raspodjeli donosi Vlada, tako da Agencija nema novca.

Istakli su da je rješenje problema u rukama Vlade FBiH jer su odluke o privatizaciji preduzeća u njihovoj nadležnosti.

"Radnici Agencije su iskazali veliko strpljenje i razumijevanje, specifičnost ekonomskog trenutka i ostalo, ali smo dovedeni do zida i tražimo hitno rješenje ove situcije, jer ova agonija traje čitavu godinu dana u vrijeme pandemije ovo je nedopustivo. U Agenciji ima dosta hroničnih bolesnika koji zahtjevaju stalnu zdravstvenu njegu. Radnici Agencije žive isključivo od plaća i na ovaj način je ugrožena egzistencija 25 porodica", upozorili su radnici Agencije za privatizaciju FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije