Zdravstveni radnici HNK najavili štrajk upozorenja: Pozvali građane da ih podrže

Radiosarajevo.ba
Zdravstveni radnici HNK najavili štrajk upozorenja: Pozvali građane da ih podrže
FOTO: Fena / Arhiva

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona 5. novembra u 10 sati stupaju u štrajk upozorenja.

Pored toga, oko 50 zdravstvenih radnika organizuje protestnu šetnju koja završava ispred zdrade Vlade HNK, prenosi N1.

Razlog je jer godinu i po nemaju kolektivni ugovor.

Ovo je potvrdio Dalibor Vuković, predsjednik resornog sindikata radnika u zdravstvu.

Odgovornima smatraju ministarstvo zdravstva HNK i Vladu HNK.

"Pozivamo građane Mostara da nas podrže pljeskom sa svojih prozora. Pozivam i direktore zdrvatsvenih ustanova da pokažu hrabrost, izađu s nama i daju nam podršku ispred zgrade Vlade HNK u 10:15 sati", rekao je Vuković.

Vuković je iznio informaciju koju su dobili jutros, a to je da bi zdravstvene ustanove širom ovog kantona za dva dana mogle ostati bez testova.

Predsjednik Nezavisnog sindikata bolnice Ivica Anić kazao je kako su probijeni svi rokovi za formiranje mirovnog vijeća te da su čak Vladu prijavili inspekciji zbog toga.

"Iako smo dobili spisak prošlo je više od 20 dana i vijeće nije formirano. Od resornog minsitra smo dobili jučer dopis da vijeće nije formirano jer se nismo izjasnili na ponudu, a oni su nam samo poslali zaključak ponude, ali ne i sadržaj. Mi ne znamo šta se tu nalazi iako smo tražili da nam dostave. Stoji da se povećanje radi na osnovu koeficijenta i satanice 0,50 za jednu i 0,50 za drugu godinu, ali oni su dodali rečenicu gdje se spominje postotak što bi moglo značiti da će zdravstveni radnici dobiti koeficijent od 0,10 posto i sl", rekao je Anić za N1.

Istakli su kako je ovo ujedno i najava za generalni štrajk ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije