Afera Respiratori: Svjedokinja Kalajdžić govorila o kontaktima sa Sebijom Izetbegović

1
BIRN - Detektor.ba
Afera Respiratori: Svjedokinja Kalajdžić govorila o kontaktima sa Sebijom Izetbegović
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fadil Novalić u pratnji odbrane

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedočila je Edita Kalajdžić, sekretar Vlade Federacije, kojoj su prezentovane poruke iz Viber grupeGensek”, u kojoj su osim nje bili optuženi federalni premijer Fadil Novalić i tadašnji šef Ureda premijera Hasan Ganibegović.

Komentarišući poruku od 28. aprila 2020. u kojoj navodi: “Seb zove, u ogromnom smo problemu”, “užas” i slično, Kalajdžić je rekla da su se nakon uvoza respiratora pojavili članci u medijima.

“Kad su mediji objavili, povjerovala sam da su respiratori loši. Prevarila sam se”, kazala je Kalajdžić.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Ona je dodala da se “Seb” odnosi na direktoricu Kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, koja je, kako je navela, zvala da pita da li zna šta se dešava.

Svjedokinja je rekla da je, nakon što je naknadno vidjela ugovor o nabavci respiratora, u grupi “Gensek” sugerisala da on bude raskinut, jer je vidjela da je probijen rok za isporuku. Dodala je da je njena ocjena bila da je ugovor katastrofalan.

Kalajdžić je navela da je na jednoj od narednih sjednica Vlade prihvaćen prijedlog da se pošalje zahtjev Pravobranilaštvu FBiH u vezi sa mogućnošću raskida ugovora.

Na pitanje da pojasni poruke u kojima navodi: “Užas… i ono pismo otišlo”, “Treba ono sve poderati”, svjedokinja je rekla da su se neki ljudi javljali i davali određene besplatne usluge, te da su im napisana pisma zahvalnosti koje je ona potpisala.

“Jedno je trebalo uručiti Fikretu, jer je jedini uspio nabaviti respiratore”, kazala je Kalajdžić.

Ona je potvrdila da je sugerisala da se brišu poruke iz privatne komunikacije, navodeći da ona to svakako čini s vremena na vrijeme.

Tužilac Džermin Pašić predočio je poruku u kojoj Kalajdžić navodi: “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora.” Svjedokinja je pojasnila da je “šef” Novalić i da je poruku napisala 18. marta, dva dana nakon proglašenja stanja prirodne nesreće. Dodala je da su željeli da vide koliko koštaju respiratori, a da sama nije nikoga znala u kliničkim centrima.

Tužilac je zatražio od svjedokinje da pojasni poruku sadržaja: “Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija”, ali nakon procesnih prigovora Odbrana i duže rasprave, svjedokinja nije dala odgovor.

Tužilac Pašić je rekao da želi dokazati uticaj trećih lica, mimo zakona i nadležnosti, kao i da se u ovom predmetu radi o političkoj korupciji. Braniteljica Mirna Delalić kazala je da je onda trebalo optužiti treća lica kako bi mogla da se brane u sudnici.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Kalajdžić je ispitivana i o donošenju odluke kojom je smanjen broj članova Fedralnog štaba civilne zaštite. Navela je da je taj prijedlog podnio Solak s ciljem poboljšanja rada Štaba. Prezentovane su poruke Novalića kako je “Jelka zgrabila svu vlast”, te “Ima najbolji budžet u državi, a dao da Jelka odlučuje”. U sklopu ove komunikacije, Kalajdžić navodi: “Moramo promijeniti Štab” i “Ne možemo čekati Jelku”.

U prezentovanim zapisnicima sa telefonske sjednice Vlade na kojoj su usvojene izmjene o radu Štaba, konstatovano je da ministri Jelka Miličević, Vjekoslav Mandić, Jozo Martić, Vesko Drljača i još neki nisu glasali. Kalajdžić je pojasnila da oni nisu nikako glasali.

“Ako se ne jave, konstatuje se da nisu prisutni”, rekla je svjedokinja.

Njeno ispitivanje nastavlja se 22. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije