Advokatica Dragana Vikića: Tužilaštvo od nas krije dokumentaciju

0
Radiosarajevo.ba
Advokatica Dragana Vikića: Tužilaštvo od nas krije dokumentaciju
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Ročište na suđenju Draganu Vikiću i ostalima pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je odgođeno zbog bolesti trećeoptuženog.

Podsjetimo, za ubistva osam zarobljenih vojnika počinjena u Velikom parku u aprilu 1992. godine, sudi se Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. 

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Adna Dobojlić, Vikićeva advokatica kazala je kako će odbrana nastaviti sa istragom i dokazati da postoji dokumentacija iz spisa koju tužiteljica ne želi dostaviti odbrani. 

"Danas je odgođeno ročište zbog bolesti trećeoptuženog. Meni je žao zbog njegove bolesti, ali mi je žao i zato što smo za danas pripremili tri bitna svjedoka za odbranu. Vi ste čuli, ja sam se obratila Vijeću… Konstantno imamo problem kao odrana Vikića, od početka ovog procesa nama nisu dostavljena dokumenta iz spisa. Izjava Herende postoji u spisu koji nismo nikad do danas dobili. Sud je opet naložio da nam se dostavi, pa ćemo vidjeti.", kazala je novinarima Dobojlić.

Istakla je da oni provode svoju istragu.

"Imat ćemo svjedoke koji će govoriti da postoji dokumentacija, dokazat ćemo šta nam nije dostavljeno u toku postupka. Između ostalog danas smo sa ovim svjedocima htjeli da raspravimo činjenice koje su utvrđene u sudskoj presudi suda u Hagu. To su netačni datumi koji su utvrđeni. Mi ćemo dokazati da uopšte nije tačno to što je utvrđeno i što je Sud prihvatio na prijedlog Tužilaštva. Radi se o bitnim činjenicama od aprila 1992. godine u Sarajevu, odnosno o napadu na školu na Vracama koji je pogrešan  datum u presudi i napadu ispred Skupštine kada je bio mirovni skup", rekla je Dobojlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije