Advokat Kadrija Kolić o sastanku sa Fikretom Hodžićem

Radiosarajevo.ba
Advokat Kadrija Kolić o sastanku sa Fikretom Hodžićem
Printscreen / Kadrija Kolić

Kadrija Kolić, advokat Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave Civilne zaštite, za N1 je kazao kako je njegova obaveza kao jednog od advokata u predmetu "Respiratori" da provodi vlastitu zakonsku istragu u slučaju da se pokrene postupak. On je kazao da postupa u skladu sa zakonskim propisima.

Daleko od očiju javnosti: Tajni sastanak Hodžića sa Solakovim advokatom

Dok traje istraga oko afere "Respiratori", mimo očiju javnosti odvijaju se užurbane (advokatske) konsultacije, i to, čini se, mimo pravila. Radnja zabilježena na fotografijama dešava se ispred advokatske kancelarije Kadrije Kolića na Ilidži, inače advokata Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave Civilne zaštite, u ovom predmetu.

Nakon što su pojedini mediji objavili fotografije advokata Kadrije Kolića i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina", pozvali smo Kolića za komentar.

On je za N1 potvrdio da se sastao sa Hodžićem, ali i sa Hasanom Ganibegovićem, direktorom Ureda premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića.

"Moja obaveza kao advokata jednog u predmetu 'Respiratori', gospodina Solaka, jeste da provodim vlastitu zakonsku istragu, da prikupljam činjenice, dokaze koji mogu biti od koristi za predmet "Respirator" u slučaju da se pokrene eventualni postupak", naveo je.

Istakao je kako je postupao sam u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te da nema izrečenih mjera zabrane komuniciranja u postupku.

"Postupao sam u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, s obzirom da nemamo izrečenih mjera zabrane komuniciranja strana u postupku. Kao što vam je poznato takve mjere nisu izrečene, niko od prisutnih s kojima sam danas obavio razgovor nema status osumnjičenih, niti prema istima ima izrečena bilo koja mjera zabrane", poručio je Kolić.

"Da, ovaj postupak je pokazao jednu drugu dimenziju da su advokati, koji su uključeni u predmet 'Respirator', predmet tehničkog snimanja i nadzora. To je zabrinjavajuća činjenica i to je zabranjeno odredbama zakona o krivičnom postupku i zakonu o advokaturi", poručio je.

Kolić je rekao da ne može reći teme razgovora koje je vodio sa navedenim osobama.

"Samo mogu da kažem da svi oni koji su imali bilo kakvog učešća u postupku javne nabavke, odnosno u prvom postupku oglašavanja potrebe za medicinskom opremom u ovom vremenu nesreće, potražnje za respiratorima će se pojaviti kao eventualni svjedoci u nekom od postupaka ukoliko on slijedi. Ja ne bih tim svoje odbrane otkrivao u ovoj fazi postupka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije