Adnan Šteta: Smanjit ćemo dozvoljenu brzinu na cestama u Sarajevu

20
Radiosarajevo.ba
Adnan Šteta: Smanjit ćemo dozvoljenu brzinu na cestama u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Šteta

Tragedija koja se desila 26. maja, u kojoj je život izgubila doktorica Azra Spahić, navela je vlast u Kantonu Sarajevo da sazove hitnu sjednicu. 

Nakon završetka sjednice poslije Emira Dedovića, zamjenika premijera Kantona Sarajevo - koji je i vodio današnju sjednicu jer premijer Nihad Uk nije u gradu - te kantonalni ministar finansija, obratio se i Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS. 

Kako je otkrio, već se od ponedjeljka, 29. maja 2023, počinje raditi na tome da se, kroz izmjene i dopune zakona, smanji dozvoljena brzina na cestama u Sarajevu.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Na glavnoj saobraćajnici smanjujemo sa 60 na 50 km/h. U naseljenim mjestima, kao i u centru Sarajeva, posebno u užoj gradskoj jezgri, smanjujemo s 40 na 30 km/h. 

Također, detektovali smo 16 opasnih, rizičnih raskrsnica u Sarajevu na kojima smo u protekle 3 godine zabilježili više saobraćajnih nesreća. U narednih mjesec dana dogovorit ćemo detalje, ali te će raskrnice imati 'poseban tretman', i kamere, a planiramo i saradnju s MUP-om oko radara na tim mjestima, detaljnije označavanje vertikalne i druge signalizacije", kazao je Šteta.

Rekao je i da će početkom septembra 'oživjeti i ATM sistem - sistem adaptivnog saobraćaja - kada će ceste pratiti kamere, senzori i sl.

Zaključci hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo: Pogledajte koje su odluke donesene

Zaključci hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo: Pogledajte koje su odluke donesene

"Nećemo pratiti samo protok vozila, već ćemo znati i sve šta se dešava na tim lokacijama, da preciziram na otprilike 163 raskrsnice", istakao je ministar. 

Smrt mlade doktorice stresla je Bosnu i Hercegovinu, a više o ovoj tragediji možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije