Adnan Delić: 'Izjednačava se broj penzionera i radnika. Suočit ćemo se s još većim poteškoćama'

14
Radiosarajevo.ba
Adnan Delić: 'Izjednačava se broj penzionera i radnika. Suočit ćemo se s još većim poteškoćama'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini trenutno nije veći od broja radnika, ali se rapidno izjednačava zbog rasta broja penzionera i smanjenja broja radno sposobnih građana. Ovaj trend predstavlja ozbiljan rizik za održivost našeg penzionog sistema i ukupnu ekonomsku stabilnost, izjavio je ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić.

Delić učestvuje na konferenciji Evropske federacije sindikata javnih usluga (EPSU), koja se održava srijedu i četvrtak u Sarajevu, a na kojoj je jedna od glavnih tema i tržište rada u Bosni i Hercegovini, odnosno izazovi sa kojima se suočavaju zemlje na tržištu rada.

U svom obraćanju Delić je uputio na izazove sa kojima se suočava tržište rada u Federaciji, ali i cjelokupnoj BiH, te istakao važnost harmonizacije radnog zakonodavstva s evropskim standardima.

Ambasador Aggeler: 'OSCE je spreman pomoći Ustavnom sudu BiH'

Ambasador Aggeler: 'OSCE je spreman pomoći Ustavnom sudu BiH'

Naglasio je da su pred Bosnom i Hercegovinom značajni izazovi na tržištu rada, posebno u kontekstu odlaska radno sposobnog stanovništva, te sve većeg jaza između broja zaposlenih i penzionera.

"Ovaj trend predstavlja ozbiljan rizik za održivost našeg penzionog sistema i ukupnu ekonomsku stabilnost. Ako ne pronađemo način da zaposlimo i zadržimo ljude u našoj zemlji, suočit ćemo se s još većim poteškoćama u budućnosti", poručio je Delić.

Ministar Delić donio Pravilnik: Federalni dječiji dodatak se može uplaćivati i na račun roditelja

Ministar Delić donio Pravilnik: Federalni dječiji dodatak se može uplaćivati i na račun roditelja

Takođe, naglasio je važnost evropskih integracija kao prilike za poboljšanje domaćeg tržišta rada, ali i zadržavanje domaće radne snage.

"Evropske integracije ne donose samo političke ili ekonomske koristi, već i jasniju zaštitu prava radnika, bolje uslove rada i šire mogućnosti za razvoj i balans u fluktuaciji radne snage. Moramo iskoristiti te prilike kako bismo stvorili povoljnije uslove za zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti, te ojačali domaće tržište rada", rekao je Delić.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH su istakli da trenutno aktivno rade na izmjenama i dopunama Zakona o radu. U tom smislu, formirana je uža radna grupa koja izrađuje nacrt novog teksta zakona i koja danas po drugi put od početka rada zasjeda u Ministarstvu, javlja BHRT.

"Ove izmjene su neophodne kako bi se prilagodio zakonski okvir trenutnim izazovima i zahtjevima tržišta, s posebnim naglaskom na zaštitu prava radnika iz radnih odnosa. Pored toga, Ministarstvo velike nade polaže i u donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji čeka odluku Doma naroda, a koji će unaprijediti aktivnu politiku zapošljavanja i olakšati povezivanje poslodavaca i nezaposlenih", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije