Ademović i Avdić, u ime Grada Sarajeva, otvorili dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Ademović i Avdić, u ime Grada Sarajeva, otvorili dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu
Foto: Grad Sarajevo / Počeo dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu

Nakon što je na 18. generalnoj skupštini MedCities-a, održanoj u Larnaki u novembru 2022. godine, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović iskazao opredjeljenje i spremnost Grada Sarajeva za domaćinstvom 19. sjednice Generalne skupštine, u srijedu, 22. novembra, u Vijećnici počeo dvodnevni skup predstavnika gradova, članova Asocijacije MedCities.

Dobrodošlicu učesnicima Generalne skupštine i međunarodnog Seminara MedCities, koji se održava u našem gradu, poželjeli su zamjenik gradonačelnice Samir Avdić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, a pozdravni govor je u ime Asocijacije održala Clare Hart, gradska vijećnica Montpelliera, grada koji je u februaru ove godine preuzeo predsjedavanje Asocijacijom, a skupu se obratio i Josep Canals-Molina, generalni sekretar Asocijacije.

U svom obraćanju predsjedavajući Ademović zahvalio se svima koji su na bilo koji način dali podršku da Sarajevo bude domaćin ovog skupa te dali doprinos njegovoj organizaciji. Istakao je značaj koje ovakve asocijacije imaju u smislu umrežavanja gradova i iskazao zadovoljstvo što je Sarajevo dio ove mreže te je u prilici prezentovati svoja iskustva i učiti iz iskustava drugih gradova.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Poželio je uspješan rad učesnicima skupa koji dolaze iz svih dijelova svijeta i ugodan boravak u Sarajevu.

Počeo dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu
Foto: Grad Sarajevo: Počeo dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu

Rad se nastavlja održavanjem međunarodnog seminara na temu „Reversing biodiversity loss in urban environments in a context of the climate crisis: ecosystem approach and nature-based solutions“ – Ublažavanje posljedica gubitka bioraznolikosti u urbanim sredinama u kontekstu klimatske krize: pristup ekosistemu i rješenja zasnovana na prirodi.

Mreža mediteranskih gradova MedCities osnovana je 1991. godine u Barceloni, kada je 16 gradova formiralo mrežu sa ciljem podrške zaštiti životne sredine iz lokalne perspektive, a 2015. godine mreža je postala potpuno nezavisna organizacija i sada okuplja 73 jedinice lokalnih vlasti sa svih obala mediteranskog bazena.

Osnovni cilj asocijacije je promoviranje izrade strategije održivog rasta i razvoja gradova te provođenje određenih gradskih projekata i promoviranje rasta uloge lokalnih vlasti u regionu Mediterana. Aktivnosti MedCities-a realiziraju se kroz projekte koje finansira Evropska unija i drugi internacionalni fondovi, a sastoje se u davanju tehničke pomoći i podrške, organizacije studijskih putovanja i seminara, kao i održavanju političkog dijaloga.

Počeo dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu
Foto: Grad Sarajevo: Počeo dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu

U četvrtak, 23. novembra, održat će sjednica Generalne skupštine asocijacije MedCities, na kojoj će se razmatrati godišnji izvještaj za 2023., akcioni plan i budžet za 2024. godinu, te druga pitanja vezana za funkcioniranje Asocijacije.

Skupu prisustvuje više od 40 predstavnika gradova, članova Asocijacije, među kojima su gosti grada i gradonačelnici: Mohamed Abdel Karim Al Hiary, gradonačelnik Grada As-Salta, Lütfü Savas, gradonačelnik Grada Hataya, Aref Mahmoud Hussein Alrawjeeh, gradonačelnik Grada Madaba, Majlinda Bufi, gradonačelnica Grada Roskoveca, Ahmad Kamareddine, gradonačelnik Tripolija te drugi visoki predstavnici gradova, članova Asocijacije i drugi gosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije