Gradsko vijeće odlučilo: Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

5
Radiosarajevo.ba
Gradsko vijeće odlučilo: Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva
Foto: Goranka Matić, Blic.rs / Milan Mladenović

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici odluku kojom je frontmen grupe EKV Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.
 
Odluka je na sjednici donesena jednoglasno, sa 25 glasova za, a prijedlog je ranije uputio Toni Vukadin, vijećnik Naroda i pravde.

"Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni bivše Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina.

Kada su svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao: 'Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi - u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci'", navodi se u prijedlogu koji je Vukadin ranije uputio Vijeću.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

O Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče njegova djela i izjave iz ratnog perioda, medutim, skoro nepoznat je detalj da je Milan pjesmu Crv napisao nakon masakra na Markalama u Sarajevu.

U vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom šutnje odaju počast bombardiranom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Medutim, neki iz gomile su glasno negodovali, a čuli su se čak i povici 'uhapsite ga".

Kada je s Rimtutitukijem tokom rata trebao gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije