Posthumno priznanje: Milan Mladenović postaje počasni građanin Sarajeva?

5
D. Softić
Posthumno priznanje: Milan Mladenović postaje počasni građanin Sarajeva?
Foto: Goranka Matić, Blic.rs / Milan Mladenović

Milan Mladenović, frontmen grupe EKV, posthumno bi mogao postati počasni građanin Sarajeva.

Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" (Milan Mladenović - posthumno) razmatrat će se na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u srijedu, 22. februara 2023. godine.

Ovu inicijativu Gradskom vijeću, uputio je Toni Vukadin (NiP), gradski vijećnik.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

"U pitanju je posthumno priznanje koje se dodjeljuje stranim državljanima koji su svojim činjenjem zadužili Sarajevo da ih se prisjetimo i odamo priznanje što su o Sarajevu širili istinu kada je istina bila pod opsadom, prigušena salvama artiljerijskog naoružanja.

Govoriti istinu o stradanju Sarajeva je bila hrabrost, jer sjetimo se, tada je ovim prostorima vladao mrak ratnih zločinaca i ubica svega što je civilizirano. Mladenović je bio jedan od odvažnih kojem je istina o njegovom Sarajevu bila preča od karijere i vlastitog komfora. Samo hulje to mogu zaboraviti", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Vukadin.

O Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče njegova djela i izjave iz ratnog perioda, medutim, skoro nepoznat je detalj da je Milan pjesmu Crv napisao nakon masakra na Markalama u Sarajevu.

Jeste li znali da je ova pjesma Milana Mladenovića nastala nakon masakra na Markalama

Jeste li znali da je ova pjesma Milana Mladenovića nastala nakon masakra na Markalama

"Mi koji pamtimo znamo da je istina bila jedan od presudnih faktora da se civilizirani, ali uspavani svijet, pokrene i doprinese zaustavljanjem agresije, zločina i u konačnici, genocida. Jedan od hrabrih koji su bili odvažni u tom periodu, bio je i Milan Mladenović", dodao je Vukadin.

Usred rata, kada su svi nijemo šutjeli, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao "Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi a možda i nisu živi — u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci" i pozvao na minute šutnje za žrtve stradanja u BiH i Hrvatskoj.

Youtube/Screenshot: "Crv"

U vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom šutnje odaju počast bombardiranom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Medutim, neki iz gomile su glasno negodovali, a čuli su se čak i povici 'uhapsite ga". Kada je s Rimtutitukijem tokom rata trebao gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

Tri ulice u glavnim gradovima bivše Jugoslavije nose Mladenovićevo ime. Naime, jedna ulica u Zemun Polju je 2004. godine dobila ime Milana Mladenovića, a početkom decembra 2007. godine i u Zabjelu, predgradu Podgorice te na kraju i u Zagrebu.

Osim ulica, gradski parlament Beograda je u maju 2011. godine potvrdio da plato ispred Doma omladine ponese ime Milana Mladenovića.

U novembru 2006. godine pjesma Par godina za nas izglasana je za najbolju pjesmu svih vremena na prostorima bivše SFRJ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije