Abazović: Nadam se da će se spuštanjem tabuta - simbolično sahraniti nepravda

0
Radiosarajevo.ba
Abazović: Nadam se da će se spuštanjem tabuta - simbolično sahraniti nepravda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dritan Abazović

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, kazao je kako je tužno što su međunarodna zajednica i političke elite dozvolile da se takve stvari uopšte dese u 20. vijeku.

Nadam se da će se danas spuštanjem tabuta na simboličan način u Srebrenici se sahraniti mržnja, nepravda, razdor i podjele među ljudima, a da će iz zemlje Bosne niknuti ljubav, sloga i tolerancija koja će širiti i drugim mjestima”, rekao je Abazović za N1.

Ove godine stigla je brojna delegacije iz Crne Gore. Kazao je da je to poruka da je Crna Gora prijateljska zemlja i da je njihova politika usmjena ka miru i suočavanju s prošlošću.

“Nismo ni mi posljednjih decenija iscrpili sve ratne zločine niti ispitali svoju ulogu u tome, ali dolaze neke nove gneneracije i možda će one biti uspješnije u tome.

Mi nećemo imati nikakvu restrikciju da sprovodimo zakon i istražujemo odgovrnost nekih naših ljudi ili političara koji su učestvovali u krvavom raspadu bivše Jugoslavije. Danas je bila želja da smo tu i da osudimo, ne samo genocid u Srebrenici, nego i sve zločine i da se soldarišemo s porodicama svih žrtava bivše Jugoslavije”, rekao je Abazović.

Ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vjčnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije