Skupština KS: Usvojen Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave

0
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Usvojen Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave
FOTO: Radiosarajevo.ba / Skupstina KS / Arhiv

Na današnjoj 34. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravljalo se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Prijedlog zakona je upućen po hitnoj proceduri i ministrica pravde i uprave Vlade KS Lejla Brčić je objasnila detaljno zbog čega je to urađeno.

"Donošenje zakona u redovnom postupku moglo bi donijeti štete i posljedice po KS i dovodi u pitanje prava građana. U ovom momentu se ne donose drugostepna rješenja. Ne mogu se osigurati studenti i učenici jer ne postoje resorna ministarstva itd. Presuda Ustavnog suda FBiH upućuje na zaključak da je potrebno po hitnom postupuku primijeniti presudu, da su smatrali da treba ostaviti više mjeseci ostavili bi takav rok. I OHR je rekao da moramo što prije osigurati relaizaciju ustavnih nadležnosti", rekla je ministrica.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević smatra da se Zakon ne može donijeti po hitnom postupku.

"Ovakvo zakonsko rješenje predložila je ministrica. Nemojte nas uvoditi u pravni avanturizam u Kantonu Sarajevo i nemojte pogrešno tumačiti dopise koje ste dobili od Ustavnog suda i OHR. OHR u svom dopisu, koji niste namjerno dostavili, nisu rekli da se Zakon treba donijeti po hitnom postupku", izjavio je Mahir Dević.

Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić imala je dosta primjedbi na Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

"Zakon je donesen na neustavan način i nismo imali prije da se upoznamo sa izmjenama istog", izjavila je zastupnica Biščević-Tokić.

Na kraju rasprave, pristupilo se glasanju o ovom Zakonu po hitnoj proceduri. Zakon je usvojen te su 22 zastupnika bila za, osam protiv, dok su tri bila suzdržana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije