Skupština KS: Pozitivno mišljenje na tekst zakona o roditeljima-njegovateljima

0
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Pozitivno mišljenje na tekst zakona o roditeljima-njegovateljima
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Na današnjem nastavku 33. radne sjednice, Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, koji uređuje izuzetno osjetljivu problematiku roditelja- njegovatelja u FBiH.

Resorno kantonalno ministarstvo, je dalo pozitivno mišljenje na tekst ovog zakona, koji predviđa da se prava roditelja-njegovatelja urede na jedinstven način u cijeloj FBiH.

Nacrt zakona je sa nivoa FBiH proslijeđen na mišljenje svim kantonima.

Njime se stvaraju zakonske pretpostavke da roditelji koji su nezaposleni i imaju djecu s invaliditetom, pod propisanim uslovima, ostvaruju mjesečnu naknadu u visini iznosa najniže plaće u FBiH, te pravo na uplatu doprinosa za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje iz Budžeta FBiH.

Na današnjoj sjednici je donesena i Odluka o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, a kojom je određen sastav Zakonodavne-pravne komisije i Komisije za sigurnost.

Prema ovoj odluci, predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije je Aljoša Čampara (samostalni zastupnik), zamjenik predsjedavajućeg komisije je Samir Suljević (SDP), a članovi su: Haris Zahiragić (SDA), Vildana Bešlija (NS), Sakib Kasapović (NIP-vanjski član), Alma Hasanbegović (NS-vanjski član) i Mirsad Dupovac (SDP-vanjski član).
Komisiju za sigurnost čine: Elvedin Okerić, predsjedavajući komisije (NIP), Vibor Handžić, zamjenik predsjedavajućeg (NS), Aljoša Čampara (samostalni zastupnik), Igor Stojanović (SDP), Faik Špago (NIP-vanjski član), Redžo Lamezan (NS-vanjski član) i Muhamed Budimlić (SDP-vanjski član).

Danas je donesena i Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja KS.

Odlukom su u sastav ovog odbora imenovani: Elvedin Okerić (NIP) za predsjednika, Neira Dizdarević (NS) za zamjenika predsjednika, dok su za članove imenovani Segmedina Srna Bajramović (SDP), Bilsena Šahman (SBB), Mirza Čelik (SDA), Danijela Kristić (NIP) i Edin Forto-premijer.

Brojne tačke u nastavku današnje sjednice odnosile su se na sklapanje kopoprodajnih ugovora između Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao i Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo sa kupcima nekretnina, za što je Skupština dala svoju saglasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije