Šarović: Domaće vlasti su odgovorne što Schmidt dolazi

1
Radiosarajevo.ba
Šarović: Domaće vlasti su odgovorne što Schmidt dolazi
Foto: Radiosarajevo.ba / Mirko Šarović/Arhiv

Domaće vlasti su vaskrsle instituciju visokog predstavnika koja je u BiH praktično bila na izlaznim vratima i koja je trebala da se zatvori u mandatu Valentina Incka.

Izjavio je ovo predsjednik SDS, Mirko Šarović, nakon sjednice Predsjedništva te stranke koja je danas održana u Istočnoj Ilidži, piše Srpskainfo.com.

Šarović je rekao da je BiH dalje korake napretka prema EU trebala činiti bez visokog predstavnika, ali da se desio obrt situacije.

"Postavlja se pitanje zašto nakon jednog, rekao bih nevidljivog Incka, treba da dođe jedna tako visoka ličnost kao što je gospodin Christian Schmidt, koji dolazi iz jedne tako moćne zemlja kao što je Njemačka.

Umjesto da imamo OHR koji je na izlaznim vratima mi imamo sada situaciju da razmišljamo o nekim vremenima kada je OHR imao neku sasvim drugačiju ulogu", naveo je Šarović.

On je istakao da je za SDS neprihvatljivo da se danas u BiH ponovo nameću sankcije i da se kažnjavaju pojedinci.

"Moramo biti principijelni, jer je te sankcije nekada trpio SDS i 150 ljudi među kojima sam bio i ja. Ne znam da li će doći do takve situacije, ali treba da se zna da bi stav SDS u slučaju ponavljanja sličnih scenarija bio potpuno negativan", rekao je Šarović.

On je poručio da će SDS kao opoziciona stranka dati puni doprinos očuvanju integriteta, stabilnosti, sigurnosti i autonomije RS koju ima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, snažno se protiveći urušavanju onih prava koja RS u ima skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je izrazio očekivanje da će Srbija u skladu sa pozicijom koju ima u mirovnom sporazumu voditi računa o stvarima da koje će uslijediti u narednom periodu.

"Nadamo se da će ukoliko dođe novi visoki predstavnik teme biti ekonomski razvoj, napredak, razvoj infrastrukture, demokratizacija društva, borba protiv korupcije i rješavanje svih onih problema koji su ovom trenutku rak rana društva u BiH", poručio je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije