50 dana koronavirusa u Hercegovini: Dva VELIKA razloga za veliko BRAVO

Radiosarajevo.ba
50 dana koronavirusa u Hercegovini: Dva VELIKA razloga za veliko BRAVO
Jabuka TV / Dr. Jurica Arapović

U Covid-bolnici SKB Mostar trenutno se liječi sedam bolesnika od kojih su dva na respiratoru te su u izuzetno teškom stanju, tri bolesnika su na terapiji kisikom dok su ostali stabilno bez pogoršanja, kazao je infektolog dr. Jurica Arapović na konferenciji za medije Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Infektolog Arapović kazao je da su u utorak iz Covid-bolnice dva bolesnika otpuštena na kućno liječenje i daljnji oporavak.

U protekla 24 sata testirano je 239 uzoraka te su svi bili negativni, baš kao i posljednjih nekoliko dana

Arapović je zatim analizirao stanje kroz 50 dana pandemije koronavirusa u HNK, ZHK i Kantonu 10.

"Do sada je u ove tri županije evidentirano 388 Covid-19 bolesnika od ukupno 5.203 testirana uzorka. Ukupno je bilo 17 smrtnih ishoda te ukupna smrtnost iznosi 4,4 posto. Od 17 preminulih osoba, 10 je muškaraca (59 posto) i sedam žena (49 posto). Prosječna životna dob preminulih bila je 73 godine", kazao je dr. Arapović.

Najmlađa osoba koja je preminula od COVID-19 imala je 53 godine, a najstarija 98 godina.

"Od ukupnog broja evidentiranih slučajeva 16,2 posto ih je bilo liječeno u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar odnosno u Covid-bolnici", ustvrdio je infektolog dr. Arapović.

Prosječna dob svih bolesnika je bila 63 godine, najstariji bolesnik koji je liječen od COVID-19 imao je 89 godina, a najmlađi 20 godina. Muškaraca je bilo 51 posto, a žena 49 posto.

"Raduje me činjenica da od ovih 388 bolesnika u SKB Mostar njih je izliječenih 205, što čini 53 od ukupnog broja oboljelih. Posebno me raduje da zadnjih 15 dana bilježimo stagnaciju broja bolesnika što možemo shvatiti kako dobar rad epidemiologa, liječnika i svih onih koji se brinu za ove bolesnike", rekao je dr. Arapović, prenosi Jabuka.

Podvukao je da slijedi niz rizičnog razdoblja...

"Moramo biti osobito oprezni kada je u pitanju pojava eventualnog epidemijskog repa ove bolesti u sljedeća dva-tri tjedna. Svjesni smo činjenice da se ublažavaju mjere, i nadam se da će pozitivna epidemiološka slika uroditi plodom da krajem ovoga mjeseca i početkom idućeg mjeseca možemo praktički normalizirati stanje na razinu kakva je bila prije ove epidemije, zaključio je infektolog dr. Jurica Arapović zamolivši građane da se i dalje pridržavaju socijalne distance, da nose maske i rukavice te da redovito peru ruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije