105. Rose-Roth seminar: 'Mala i srednja preduzeća su okosnica svake vitalne ekonomije'

1
Radiosarajevo.ba
105. Rose-Roth seminar: 'Mala i srednja preduzeća su okosnica svake vitalne ekonomije'
Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH / 105. Rose-Roth seminar

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović je prisustvovao 105. Rose-Roth seminaru, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovaj seminar je okupio oko 130 učesnika iz država članica Parlamentarne skupštine NATO-a, zemalja regije, određenog broja međunarodnih organizacija i institucija, te stručnjaka koji se usko bave problematikom obuhvaćenom programom ovog skupa.

"Pripala mi je iznimna čast da budem govornik na jednoj od sedam sesija ovog seminara, pod nazivom 'Promovisanje stabilnosti ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu i uticaj vanjskih aktera'.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

U svom govoru sam istakao da upravo vanjski akteri, koji obuhvataju i međunarodne organizacije, druge nacije i globalne aktere, služe kao integralni doprinosi ovoj kolektivnoj potrazi za stabilnošću. Njihovo učešće ide dalje od čisto novčane pomoći; proteže se na diplomatsko, političko i institucionalno područje, pritom nudeći jedan interdisciplinarni pristup jačanju temelja mira. Zato je ovaj pristup fundamentalan za rješavanje podjela i njegovanje ujedinjene, inkluzivne vizije za budućnost.

Podsticanje stabilnosti i ekonomskog razvoja u našem regionu zahtijeva zajedničke napore i strateška partnerstva. Vanjski akteri igraju ključnu ulogu u ovom nastojanju, služeći kao katalizatori pozitivnih promjena. U slučaju Bosne i Hercegovine, njihova uključenost je ključna. Naš zajednički cilj je da izgradimo temelj stabilnosti koji pokreće ekonomski rast, stvarajući tako prilike za dalji prosperitet.

105. seminar Rose-Roth seminar

Također, snažna i inkluzivna ekonomija zahtijeva fokus na poduzetništvo i mala i srednja preduzeća. Mala i srednja preduzeća su okosnica svake vitalne ekonomije. Vanjski akteri mogu olakšati pristup finansiranju, mentorskim programima i tržišnim prilikama, podstičući povoljan poduzetnički ekosistem. U kontekstu Bosne i Hercegovine, ova podrška je ključna za oslobađanje poduzetničkog duha i disperziju ekonomije društva.

Želim naglasiti da uloga eksternih faktora nije samo u ekonomskim investicijama, radi se prije svega o oblikovanju narativa o jedinstvu, pomirenju i zajedničkom napretku. Međutim, iako se priznaje pozitivan uticaj vanjskih aktera, ključno je uspostaviti ravnotežu koja poštuje suverenitet i djelovanje nacije. Saradnju treba da karakteriše međusobno poštovanje, i cilj ne treba biti nametanje eksternih agendi, već osnaživanje lokalnih zajednica i institucija da zacrtaju svoj put ka stabilnosti i ekonomskom prosperitetu", rekao je Hasanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije