Šok u svijetu skijanja: Najbolji slalomaš današnjice odlučio prekinuti karijeru u 23. godini

0
Radiosarajevo.ba
Šok u svijetu skijanja: Najbolji slalomaš današnjice odlučio prekinuti karijeru u 23. godini
Foto: EPA - EFE / Lucas Braathen

Mladi norveški talent u alpskom skijanju Lucas Braathen, osvajač malog globusa u slalomu prošle zime, objavio je u petak da završava karijeru sa samo 23 godine, nakon sukoba s Norveškim skijaškim savezom.

"Spuštam slušalicu, za mene je gotovo", rekao je Braathen na konferenciji za novinare u Söldenu u Austriji, gdje je osvojio svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu 2020. godine i gdje se trebao takmičiti u nedjelju.

"Prvi put u najmanje šest mjeseci sretan sam nakon ove odluke. Prvi put nakon niza godina osjećam se slobodno. Da bih nastavio skijati u ovom sistemu, ne samo da moram ostaviti svoje snove po strani, već i svoju sreću i radost. Nisam spreman za to", dodao je norveški skijaš.

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

Braathen i njegov savez nisu se slagali nekoliko godina oko prava na imidž sportista, a sukob se pojačao ove jeseni kada je mladi prvak učestvovao u reklamnoj kampanji za marku odjeće koja se takmiči s onom koja sponzorira federaciju.

Norveški skijaški savez najavio je da će ga novčano kazniti i kontaktirao Norveški sportski savez koji djeluje kao nacionalni olimpijski odbor.

Od 2020. Lucas Braathen slavio je na pet utrka Svjetskog kupa. Prošle godine osvojio je svoj prvi trofej, mali slalomski globus, nakon sjajne sezone u kojoj je sedam puta bio na postolju Svjetskog kupa, uključujući tri puta na najvišoj stepenici, dva u slalomu, jedan u veleslalomu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije